Zagoria

 

2008

Monodendri

Vanuit Ioannina rijden we naar het noorden de Zagoria streek in. Dit is een bergachtig gebied met toppen tot wel 2400 m hoog. Ook voor de Grieken zelf is dit nog een vrij onbekend gebied. Er liggen hier een aantal bekende herders dorpen waarvan Monodendri wel de bekendste is. Van hieruit starten diverse wandelingen want hier is het begin van de bekende Vikoskloof. Deze is zeker zo spectaculair als de Samariakloof op Kreta.

Het is hier echt een eldorado voor wandelaars. Wij zijn alleen maar even naar het beroemde Vikos balkon geweest, waar je van bovenaf in de kloof kijkt die hier 900 m diep is. En we zijn even naar het mooie kloostertje Agia Paraskevi gelopen waar je ook een mooi uitzicht hebt in de kloof. Langs de weg zie je hele aparte steenformaties het z.g. gneis. Het zijn net dikke plakken bladerdeeg op elkaar gestapeld. Er staan heel veel bloemen in bloei, overal zie je gele primula's, lelies en blauwe druifjes. Op de hoge toppen in de verte zien we nog sneeuw liggen.

 Kipi

We gaan nu richting Kipi daar is de bekendste brug van het gebied een 3 delige boogbrug. Voordat je bij Kipi komt, passeer je nog een een aantal stenen bruggen. Bij de eerste kleine hebben we overnacht. De volgende morgen heerlijk buiten ontbijten met een prachtig uitzicht op het riviertje en de bergen. Overal is hier water, het is een echt veeteelt gebied, regelmatig zie je overstekende koeien.

De 3 bogenbrug bij Kipi.

Na dus bij een aantal mooie bruggen gekeken te hebben rijden we naar het oostelijk gedeelte van de Zagoria en komen dan in het Pindos gebergte(Nationaal Park) met als hoogste top de Smolikas(2637 m hoog) . Natuurlijk ligt er overal nog sneeuw op de toppen. Dit gebied is heel erg rustig je komt er nauwelijks een auto tegen. Het is een prachtig gebied met af en toe een dorpje. Dit is het gebied van de Walachen, herders die oorspronkelijk uit de Noord-Balkan kwamen en nog een heel eigen dialect spreken. We rijden langs het Aos meer, we vinden dit wel heel erg verlaten en besluiten hier niet te overnachten maar door te rijden naar Metsovo en daar iets zoeken.

 

 

 

 

 

Metsovo 

Even ten zuiden van het Aosmeer ligt dus Metsovo een echt herders dorp en tevens skigebied. Hier is ook het begin van de Katarapas, de hoogste pas van Griekenland, 1820 m. Even voor Metsovo bij de skipistes gaat een weggetje omhoog en daar hebben wij overnacht onder de skilift. De velden daar staan helemaal vol met allemaal gele primula's en blauwe druifjes. Je moet het maar treffen, het is inmiddels 23 april en het is hier behoorlijk fris maar zo mooi.

De volgende morgen rijden we Metsovo in en lopen daar even een rondje, de temperatuur geeft dan 7 graden aan. Metsovo is best wel toeristisch dat kan je weer zien aan al de souvenirs die er te koop zijn ,veel houtsnijwerk zoals herders stokken en krukjes. Als we 's middags de Katarapas over rijden hebben we helaas geen uitzicht omdat het erg nevelig is, jammer. We zien wel hier en daar langs de kant van de weg nog wat sneeuw liggen.