Thracië

 

2008

Als we weer terug in Keramoti zijn beslissen we dat we toch richting oosten gaan naar Alexandroupoli en wel om LPG te tanken. De ander mogelijkheid is Thessaloniki en dat duurt te lang dan moeten we eigenlijk heel Halkidiki overslaan. Thracië ligt tussen 2 rivieren in, in het westen de Nestos rivier en in het oosten,de Evrosrivier, tevens grens met Turkije. Beide gebieden zijn een vochtbiotoop en een eldorado voor vogels/vogelaars en voor muggen. Maar dat hadden we bij Keramoti al gemerkt. Overal vind je water hier, zo liep de weg een keer gewoon dwars door de rivier.

 

 

 

 

 

Het is hier een echt landbouw gebied, vooral van tabak en katoen. Op het ogenblik staat er nog niets op de velden wel zie je overal de grote open bakken staan waar je de dotten katoen nog in ziet zitten. Heel veel herders met kuddes zie je en heel veel klaprozen, echt prachtig om te zien. Langs de kust is het vlak en in de verte zie je de bergen. Even na 1900 heeft hier een volksverhuizing plaats gevonden tussen Grieken en Turken van 1½ miljoen mensen. Heel veel plaatsjes hebben een minaret en je hoort regelmatig de oproep tot gebed. Er zijn een aantal steden hier die eigenlijk voor het grootste gedeelte Turks zijn, zoals Komotini. Heel Thracië is een rijk gebied geweest, er werd vaak goud gevonden, zomaar gewoon door de boeren tijden het ploegen. Ook op Thassos werd goud gevonden.

 

 

 

 

 

De eerste nacht hebben we bij de haven van Fanari gestaan(bij park met toiletten). Dit is een toeristisch plaatsje voor de Grieken, maar de Griekse toeristen zijn er nog niet, hier is het seizoen nog niet begonnen. Bij Petrota, ook een plaats waar bij het strand allemaal caravans van Grieken staan, hebben we overnacht. Het is wel eenzaam maar toch voelen we ons niet onveilig. 's Avonds komen er op zulke plekken altijd vissers en zo ook hier. Je zit hier weer tegen een gebergte aan en omdat de weg langs de kust als slecht beschreven stond zijn wij via Maronia door de bergen hierna toe gereden. Een mooie route overigens.

Alexandroupoli

We rijden nu verder langs de kust en komen snel weer op de grote weg naar Alexandroupoli. Voorbij het vliegveld vinden we al snel aan de rechterkant van de weg het LPG station. We zijn slecht een kilometer of 30 van de Turkse grens af. Met een volle tank rijden we weer terug en gaan op de stadscamping van Alexandroupoli staan aan de westkant van de stad. Hier is het ook nog rustig maar er staan nog een aantal Nederlanders. 's Avonds lopen we even naar het centrum, jammer dat het meeste gesloten is want het is een plaatselijke feestdag. De volgende dag gaan we de grote weg op en rijden naar Komotini, de grootste Turkse stad van Thracië. We zoeken een parkeerplek en gaan de stad in. Als je hier door de Turkse wijk loopt waan je je echt in Turkije, veel vrouwen met hoofddoek zeker de ouderen. Ook hoor je hier het beleefde Jassou(de u vorm) i.p.v. het Jassas. Van Komotini rijden we naar Xanthi over de gewone weg, bij ieder dorp zie je een minaret. Even na Poliantho rijden we een klein stukje van de grote weg af naar een mooie stenen Byzantijnse brug die daar moet zijn. Bij de nieuwe brug over de rivier de Kompsatos parkeren we de camper en gaan langs de rivier verder lopen. Na 5 minuten lopen komen we bij de brug die nog voor 95% intact is

Komotini, een van de Turkse steden in Thracië.

Even voorbij Iasmos is een waterplaatsje(bron) aan de rechterkant met een veldje waar we mooi kunnen overnachten. Dit heb ik in een Duits camperboek gelezen. De plek is een vermaak op zich omdat er veel mensen stoppen. Het is een trefpunt voor mensen die van het land af komen, overal op de akkers zie je mensen aan het werk. Ook komt er een herder met zijn kudde schapen langs. De volgende dag gaan we naar Xanthi, hier is ook een Turkse wijk, echter niet met winkeltjes. We lopen even de wijk in naar boven naar de moskee. Veel huizen gaan hier schuil achter een poort, huizen van de Turkse bewoners dus, bij de Grieken is het opener. Na Xanthi kiezen we voor de weg door de bergen(Rodopi gebergte) om richting Drama te gaan. Als je de rivier de Nestos over gaat ben je in Macedonië en zie je ook geen minaretten meer.

Phillipi

We willen naar Phillipi en dat ligt tussen Kavala en Drama in. De route is wel mooi, maar als tijd een rol speelt kan je beter over de snelweg naar Kalava rijden en dan naar Krinides waar Philippi ligt. Philippus II, koning van Macedonië , heeft hier ooit de Romeinen verslagen en de stad Philippi genoemd. Verder is ook de stad bekend omdat Paulus hier predikte. Omdat hij behoorlijk succes had, werd hij gevangen gezet. Toen er een aardbeving kwam is hij weer vrij gekomen. De resten van de gevangenis zijn er nog. Toen we al eens op Thassos waren zijn we ook naar Philippi geweest maar omdat we toch "in de buurt waren" wilden we er nog een keer naar toe. We zijn echter te laat om de archeologische plaats te bezoeken het is al gesloten. Als we vragen of we op de grote parkeerplaats mogen overnachten is dat geen enkel punt , alleen gaat de poort van het park wel op slot. Nou dat vinden we geen probleem, voordat de poort sluit gaan we in het dorp nog even wat boodschappen doen.

De archeologische plaats Phillipi.

Het park heeft ook een café en is een soort van ontmoetingsplek. We zien er ook veel mensen joggen en wandelen. Verder heeft het een openbaar toilet en er is water, altijd handig. De volgende dag lopen we over de archeologische plek die zowel rechts als links van de doorgaande weg ligt. Tegen de middag vertrekken we naar Halkidiki.