Thessalië

 

2008

Olympus 

Olympus is niet een berg maar een gebied van 20 vierkante kilometers van bergketens met de Mitykas van 2917 m als hoogste top en tevens nationaal park. In de mythologie woonden hier de goden met Zeus als oppergod. Het gebied ligt vlak aan zee met een smalle strook laagland tussen bergen en zee. Je kunt vanuit het bergdorp Lithogoro nog 17 km omhoog het nationaal park in rijden. Het dorp is een punt voor dagjes mensen maar ook voor klimmers die het gebied in gaan. Het gebied heeft 2 refugio's die vanaf de parkeerplaats (Prionia) bevoorraad worden met paarden. Als je vanaf Lithogoro omhoog rijdt kom je eerst langs het vervallen klooster Dionisou. We gaan er even een kijkje nemen, helaas net een regenbui. Het klooster wordt gerestaureerd met subsidie van de EEG zoals zoveel dingen in Griekenland. We worden wel eens een beetje moe van al die borden. Op de parkeerplaats kun je ook overnachten, maar wij rijden nog een stukje door naar het eindpunt Prionia, einde van auto verkeer dus. Het is er druk met klimmers die afgezet worden maar ook die er parkeren en omhoog gaan voor 1 of 2 overnachtingen.

Op weg naar de Olympus.

Dat merken we als het later wordt en de auto's staan blijven, Wij zijn slechts een uur omhoog gegaan en daarna weer terug, mooie wandeling maar je hebt helaas geen uitzicht daar moet je dus verder voor. Maar dat laat mijn conditie niet toe. Op de parkeerplek is water en een openbaar toilet en een restaurantje maar dat sluit eind van de middag als iedereen weg is. Er staat een groot bord dat het verboden te kamperen is, maar wij parkeren toch? Ik las dat er vaak campers staan maar wij waren er alleen die nacht. Op een gegeven moment 's nachts hoor ik een auto de parkeerplaats oprijden, draait langzaam en gaat weer terug, controle van een wacht of politie? Toch lekker geslapen, heerlijk koel en geen muggen! Als we de volgende dag vlak voor Lithogoro het park uitrijden staat er politie en is de weg afgezet, men laat ons gewoon voorbij rijden.

Het is weekend, dus als we weer langs de kust rijden is het er druk en liggen de stranden vol. Dit is het strandgebied van de industriesteden Katerini en Larissa. Niet gemakkelijk om een plekje te vinden, in het Duitse camperboek lees ik dat ten zuiden van Stomio weer wat mogelijkheden zijn. Dit stukje kust is mooi en veel rustiger dan ten noorden van Stomio want de grote weg van Larissa gaat naar de stranden waar we net langs gereden zijn. Langs dit stukje kust ligt een gebergte van bijna 2000 m hoog dus is het niet gemakkelijk te bereiken. Bij Kokinonero vinden we een prachtig strand met de mogelijkheid achter een strandtent te staan. Prima plek ware het niet dat het zaterdag is en achter in de middag begint de discomuziek, inpakken en weg wezen.

Agiokambos

In het zelfde boekje lezen we dat ten zuiden van Agiokambos(5 km) moet weer een mogelijkheid zijn. Het stukje kust tot Agiokambos is mooi en heel rustig met kleinschalig toerisme. We vinden de plek, een mooi strand met een bord verboden te kamperen. In een hoek staan een paar tentjes met Grieken. Als ik vraag of het geen probleem geeft zegt hij van niet en als de politie komt moeten wij weg en niet de camper hoor, stelt hij ons gerust. De volgende dag komen er wat dagjes mensen en er komt zelfs een snackbarkar maar verder is het er heerlijk rustig.Na 2 nachten vertrekken we, we gaan richting Pilion. We kunnen niet door blijven rijden tot aan bv Horefto want de weg langs de kust houdt op we gaan dus de bergen weer in naar de grote weg richting Volos. Een mooie route mede door de prachtige paarse bloemen die overal langs de kant van de weg staan tussen de varens een plaatje om te zien. Dit gebied is erg rustig, we komen door een paar kleine bergdorpjes en komen op een stuk van 25 km slechts 4 auto's tegen.

Koutsoupi.