Halkidiki

 

2008 

Athos

Halkidiki is de "hand met 3 vingers", van rechts naar links, Athos, Sithonia en Kassandra. Ook op deze schiereilanden waren we ook al eens, behalve op Athos. Dit is een monikken republiek, met de heilige berg Athos(ruim 2000 m hoog) streng verboden voor vrouwen. Voor mannen alleen toegankelijk op aanvraag. We overnachten op een schitterende plek aan het strand even een stukje voor Olimbada, dit is een dorpje voor de Grieken, buitenlandse toeristen zie je niet.

 

 

 

 

 

Omdat de plek zo heerlijk rustig is en we met de camper mooi in de schaduw staan van een grote boom blijven we nog een dagje staan. Het begint al behoorlijk warm te worden. Na Olimbada komt een stukje kust met stranden waar we overal caravans zien staan, die zo te zien het hele jaar hier staan, gedoogplekken. Het seizoen is hier nog niet begonnen dus er is nauwelijks iemand te zien. We gaan aan een mooi strandje staan waar een strandtent bij is die al open is. Er staat ook een Hollandse camper. We horen dat er op het strand een kraan is waar je water kunt halen. 

We gaan ook voor het eerst zwemmen(19 mei) en spoelen het zout even van ons af bij de kraan. In Ierissos gaan we even op zoek naar een internet café, dit is een plaats waar voornamelijk Grieken komen. Als we klaar zijn rijden we even naar de werfjes aan de oostkant van het dorp, hier kan je zien hoe de autenhieke vissersboten gebouwd worden. Daarna rijden we naar Ouranopoli, hier is dus de grens. Van hieruit vertrekken er veel boten voor een tocht langs het schiereiland om de kloosters te bekijken.Na even in Ouranopoli rond gekeken te hebben(o.a. Byzantijnse toren) gaan we weer terug. De kustweg is smal en nergens een plekje om te staan of te overnachten. We rijden dus naar Nea Roda richting haven, even er voorbij vinden we een mooie plek op een soort pier. 's Nachts horen we de stemmen van de vissers op de boten, we staan praktisch rond om in het water.

 

 

 

 

 

 

Sithonia

De volgende dag rijden we langs de oostkust van Sithonia waar heel veel campings zijn, vlak bij een resort overnachten we een keer. Sarti is dan een plek waar het seizoen al begonnen is nu, we rijden even verder en gaan in de volgende baai op een kleine camping staan(camping Katerini). Van hieruit kunnen we weer met de scooter erop uit. Sarti is niet ver weg en Sikia en de weg naar het zuiden verder langs de kust is ook mooi. Dit zijn allemaal kleine plaatsjes en kleinschalig toerisme wat je hier ziet. Na een paar dagen gaan we weer verder, de weg door het zuidelijke puntje is prachtig. In het zuiden aan de westkust is het heel goed mogelijk hier en daar vrij te staan, wat we dan ook doen.

Het strand ten noorden van Sarti.

Nea Marmaris is de grootste en drukste plaats van Sithonia, we parkeren aan de zuidkant vlak bij een scheepswerf en lopen zo de stad in. De camping die hier zijn ten noorden van Nea Marmaris staan allemaal vol met seizoensplaatsen van Grieken uit Thessaloniki. Niet echt het type camping wat wij zoeken, maar het wordt wel weer eens tijd voor een camping met wasmachine. Maar eerst vinden we nog een schitterende plek aan het strand bij Kalogria, waar we op een verhard stukje naast een klein weggetje en achter een muurtje praktisch op het strand staan.

De volgende dag dus maar weer op zoek naar de camping met wasmachine. Even voorbij Nikiti vinden we op camping Milos zowaar een plekje aan het water en heerlijk onder de bomen want het begint behoorlijk warm te worden. We blijven een paar dagen en gaan er weer met de scooter op uit naar Metamorfosi en we wandelen langs het strand naar Paralia Nikitis. We gaan ook nog even met de scooter naar Agios Nicolaos een dorpje dat bijna aan de oostkust ligt. Het schiereiland is hier op zijn smalst dus dat is niet zo ver weg. Na een paar dagen vertrekken we weer richting Kassandra. Bij Skala Gerakinis rijden we echter een stukje langs het water en vinden een prachtige plak bij een molen aan het water. 

Kassandra

De volgende dag rijden we Kassandra op. Ooit waren we hier ook al eens, maar als we langs de oostkust rijden weet je niet wat je ziet. Dit is een en al vakantieresort, kinderpretparken, bowlingbaan etc, vreselijk, we nemen niet eens de moeite om uit de camper te komen en ergens een rondje te lopen. Naar het zuiden toe wordt het iets beter . Marinus loopt een keer een weggetje af om te kijken of er een mogelijkheid is om te staan. Hij komt dan bij een "gedoogplek" met tenten en caravans. We hebben hier niet zo veel zin in en rijden maar weer door. De oostkust is gelukkig wat rustiger, Loutra is dan ook een plaatsje wat we weer leuk vinden. Aan de noordkant van het dorp is een parkje bij de haven en daar gaan we staan vlak bij een kerkje. Even later komt er nog een camperbusje. Het plaatsje ligt heel mooi, 's avonds maken we een wandeling omhoog langs de baai. In het dorp zit een kleine supermarkt met vers brood, allemaal vlak bij. In het kerkje zit zelfs een kraan waar we weer wat water halen. Na 1 nacht gaan we toch maar weer verder, even voorbij Loutra is een heel mooi kerkje en het is zondag dus we hopen dat het dan open is. We waren al een bij het kerkje, met holy stone, maar toen was het dus gesloten. NU is het dus open , het verhaal van de holy stone staat buiten op de kerk geschreven. Het is een schitterende plek , zeker nu er prachtige roze bloemen in bloei staan.

Het strand van Loutra, aan het eind van de baai zie je net onze camper.

Hier langs de westkust is er dus geen massatoerisme maar het staat wel volgebouwd met vakantiehuisjes en een plekje om te staan zien we niet. De natuur is mooi overal zie je oleanders die nu in bloei staan, het is inmiddels juni. Maar het is niet ons (schier)eiland veel te druk en vol. We rijden na Nea Moudania weer langs de kust weg en vinden ietsje verder weer een plekje aan het strand, het is zondag dus is het druk en 's avonds ook er rumoerig. Soms tref je het wel eens wat minder. De volgende dag gaan we naar Nea Kalikratia even voorbij de stad gaan we op de camping staan(Aegean camp) Op de kaart staat de camping ten oosten van de plaats maar volgens mij is het toch echt ten westen!!! Camping met wasmachine en zwembad, waar we eens lekker op een ligstoel gaan liggen want het waait nog al en bij het zwembad is het lekker in de luwte. De volgende dag gaan we lopend naar de stad toe, niet onaardig , toevallig is er ook markt dus er is behoorlijk wat reuring. Het heeft een aardig winkelcentrum en we vinden er ook een internetcafé. Dit is ook een vakantieplaats voor de Grieken vooral uit Thessaloniki wat niet zo ver hier vandaan is.