Macedonië

 

2008

Pella

Thessaloniki gaan we niet in, te groot en te druk, wel tanken we even LPG ten zuiden van de stad. Daarna de snelweg op en met een boog er om heen richting Pella. We zitten nu midden in Macedonië, ooit was het antieke Pella de hoofdstad van Macedonië. Het is ook de geboorteplaats van Philippus II, die we dus bij Kavala al tegen kwamen. Zijn zoon Alexander de Grote groeide hier op en werd onderwezen door Aristoteles. Pella is nu nog bekend om zijn prachtige vloer mozaïeken, deze dateren van 300 v.Chr. Binnen in het museum hangen er een aantal die zijn prachtig schoongemaakt, zoals het bekende leeuwengevecht. Maar buiten op het terrein is ook nog het een en ander te zien.

Virgina 

Vanuit Pella zijn we iets zuidwestelijker de hoogvlakte opgegaan naar Vergina. In het dorp zagen we een bordje van een camperplek,handig voor weer het toilet legen en water. In 1977 zijn hier dus graven gevonden die nog helemaal ongeschonden waren. Dit bleken later de Macedonische koningsgraven te zijn, dus ook van Philippus. Die herkende men aan de verwondingen aan zijn schedel(de oogkas) er was dus geen twijfel mogelijk. Dit was dus een sensationele vondst, het wordt als de belangrijkste bezienswaardigheid in Noord-Griekenland gezien. Het museum is dus pas in 1993 geopend, het is in een grafheuvel(tumulus), in schemerlicht en in een constante temperatuur van 22 graden. Prachtig zoals het museum is vormgegeven, echt een must als je in de buurt bent. De gouden sieraden, het soldaten tenue van Philippus, het gouden kistje wat een pracht en praal, nog maar zo kort geleden ontdekt. Helaas niet fotograferen. Buiten staan genoeg kiosken dus maar een boekje gekocht over al dat moois.

 

 

Van uit Virgina rijden we weer naar de kust toe, na een aantal kilometers zien we een bordje naar rechts naar een klooster. We rijden er naar toe omdat daar meestal wel een plekje is om te stoppen en even een koffie te drinken. Het kloostertje ligt boven prachtig boven op een heuvel met uitzicht over de hoogvlakte. De deur is los en we gaan naar binnen, er is niemand te zien. We bezoeken het prachtige kerkje van het klooster, zo maar een onverwachte leuke stop voor een koffiepauze. We gaan weer naar de kust, het wordt moeilijk hier om een plekje te vinden we zitten eigenlijk nog dicht bij Thessaloniki en vlak bij Katerini dus hier gaan veel Grieken met vakantie langs deze kust. Of het is zo afgelegen en ver van de weg af dat we hier toch niet overnachten, we staan er een middagje om te zwemmen.

Moni Agh. Pandon.

 

Het is behoorlijk warm en weekend, we rijden daarom maar door naar het antieke Dion. Philippus had hier zijn leger gestationeerd. Voor de Macedoniërs was dit een heilige plek. In de 4de eeuw voor Chr. woonden er 15.000 mensen. Het terrein is een park met weer veel mozaïeken, ook heel leuk is de openbare toiletruimte van 25 a 30 mensen. Gezellig met z'n allen naast elkaar op het toilet. Ik vraag me af of mannen en vrouwen door elkaar zitten? We overnachten op het parkeerterrein met uitzicht op Olympus.