Westkust

 

2009

La Faou

Na de Aberskust zijn we om Brest heengegaan, dit is ons allemaal veel te druk richting de landtong onder Brest. Eerst naar la Faou. Het is mooi weer en hier heb je niet zo'n last van de wind, we gaan aan de kade staan en rijden later naar de camperplaats aan de andere kant van het water. Deze ligt voor een camping die al gesloten is. Het is er een komen en gaan van campers die lozen en water innamen. We maken nog een even een wandeling door het dorp, ik las daarna op een aanplakbiljet dat je niet op de camperplek mocht overnachten.

Maar in mijn Franse campergids stond dat er 10 gratis plaatsen waren(vlak voor de camping?). We hadden zo iets van we zien wel en ja hoor om 8 uur 's avonds kwam er een auto, mannetje eruit en die sommeerde ons te vertrekken. We zijn toen een paar kilometers terug naar l'Hopital Camfrou gegaan. De volgende dag naar Camaret gegaan, hier zitten we weer aan het puntje van de landtong en heb je weer meer last van de wind, het is ook niet zo zonnig als gister. Er zijn hier 3 camperplekken maar het is allemaal erg massaal. Er is er een met wel 75 plaatsen, het is hier een bekend punt je kunt bv wandelen naar het uitzichtpunt Pointe de Penhir en je hebt hier ook de menhirs, groepen van stenen opgesteld in bepaalde rijen.

 

 

 

 

 

Bij dit uitzichtpunt kan je zo op het eind parkeren en hoef je niet naar een betaalde parkeerplaats waar je nog niets ziet en vervolgens nog een stuk moet lopen. Het weer is niet zo mooi om hier een plekje te zoeken dus rijden we weer wat zuidelijker zodat je wat minder invloed van de oceaan hebt. De kleine plaatsjes hebben mooie kerkjes met vaak een losse calvaire zoals van het dorpje St. Jean en van St.Nic. We gaan naar de (mooie)camperplaats van Plonevez-Porzay. We willen de volgende morgen naar Locronan dat is hier vlak bij. Locronan is een behoorlijk toeristische plaats en dan zijn we daar voordat het erg druk wordt.  

Locronan

Locronan is van oorsprong een weversdorp, het is een van de mooiste dorpen in west-Bretagne. Het heeft grijs-grauwe granieten huizen, die weer mooi versierd zijn met bakken geraniums. De kerk heeft een aparte preekstoel met 10 medaillons die het leven uitbeelden van de (dorps)heilige Ronan. We zijn lekker op tijd het is nog behoorlijk rustig maar de eerste bussen zijn al gearriveerd.

Biscuiterie in Locronan.

Wij rijden nu naar Pointe du Van, het waait weer behoorlijk. We parkeren op de vrije parkeerplaats en lopen even een stukje. Het is een prima plek voor mooie wandelingen, zeker in augustus als de heide nog in bloei staat, jammer dat die net uitgebloeid is. Daarna gaan we naar de volgende pointe, Pointe du Raz. Men wilde hier in de jaren 70 tig een kerncentrale bouwen. De bewoners van het dorp Plogoff hebben hier tegen gedemonstreerd en het weten tegen te houden. Maar toen werd er denk ik geen geld voor subsidies meer gegeven dus de grote parkeerplaats bij Pointe du Raz daar moet nu voor betaald worden. Op de camperplek gister spraken we een Fransman die ons vertelde dat het onmogelijk is om een camperplek aan zee te vinden.

 

 

 

 

 

 

Penhors

Laat het ons de volgende dag nu lukken bij Penhors, even ten zuiden van Audierne . Daar begint een mooi stukje kust zoals we het graag rijden. Bij Penhors is zowaar een parkeerplaats zonder dwarsbalk, we zien geen borden dat het niet om te overnachten is dus we gokken het er maar op. En er komt niemand we kunnen zowaar blijven staan met uitzicht op de ruwe zee waar hier en daar gesurft wordt. 's Avonds lopen we even haar het kleine parochie-erf het kerkje is verlicht en open. Ik ontdek ook dat er wifi is en onbeschermd. Het lukt me niet om in te loggen maar er zijn er een paar, de volgende dag rijden we even richting de camping en als we daar vlak voor staan kan ik zomaar inloggen!

Een menhir in de buurt van Penhors .

De volgende morgen rijden we een klein stukje naar het zuiden naar de oudste calvaire van Bretagne de Notre Dame de Tronoën. Hier staat zomaar ergens in de duinen(zonder dat er een dorpje bij is) een enclos paroissial met een bijzonder calvarieberg. Hier komt men ook weer met bussen naartoe dus mooi dat wij weer vroeg zijn voor de drukte uit. Anders dan bij de andere calvaires zijn de figuren niet los geplaatst maar in haut-reliëf. Verder zijn het verschillende stijlen van groepen-figuren, men vermoed dat hier 2 kunstenaars in afzonderlijke tijden aan het werk zijn geweest.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...