De enclos

 

2009

Een typisch Bretons fenomeen zijn de enclos paroissiaux of wel de omheinde parochie-erven. Het is een ommuurd gebied met de parochiekerk, het knekelhuis(ossuarium) en de calvarieberg. Men betreedt het erf via een triomfpoort en meestal zie je dan de opvallende calvaire(stenen kruis). Hèt centrale element in de enclos, een sokkel, voetstuk dat als altaar dienst kan doen, waarop beeldengroepen zijn geplaatst. Op en aan de sokkel worden fragmenten uit het leven van Christus inzichtelijk gemaakt. De streek ten zuiden van Roscoff, de streek Léon, heeft de meeste enclos.

Bij de VVV van een van de dorpen met een bekende enclos kun je een prospectus halen met een kaartje van Les Circuits des Enclos Paroissiaux. Hier staan de 3 routes afgebeeld als de rode, groene en blauwe route. Zo heb je een beetje een overzicht van de bekendste enclos. In totaliteit is het een circuit van ruim 200 km lang dus wij hebben een keus gemaakt van de bekendste die redelijk dicht bij elkaar liggen. In deze streek hebben we er 6 bekeken in deze volgorde: Saint Thégonnec, Guimiliau, Lampaul Guimiliau, Sizun, Ploudiry, La Martyre. Deze 6 liggen op alle 3 de routes ongeveer in het midden, en dan van oost naar west. Zo heeft Guimiliau een grote calvaire met 200 figuren die 25 voorstellingen uitbeelden. De triomfpoort van La Martyre is weer bijzonder omdat je hier overheen kunt lopen. De voorportalen van de kerken zijn ook versierd met beelden. Sizun heeft een triomfpoort met drie doorgangen, net als de grote Romeinse triomfbogen. Na 6 enclos zijn we dan een beetje "kerkemoe", maar ik moet zeggen dat ze zeer de moeite waard van het bezoeken zijn.

De triomfpoort van het parochie-erf van de kerk in St. Thégonnec.

 Dit gebied is een echt landbouw gebied, je ziet bv heel veel bloemkolen op het veld staan en ook bv artisjokken. Vanmiddag zagen we die in St.Thégonnec op het menu staan. Ik had ze nog nooit vers gegeten, dus lekker op een terrasje in het zonnetje, uit de wind, aan de gevulde artisjokken met ham en champignons, erg lekker maar wel erg machtig. 's Avonds gaan we naar de camperplaats van Landerneau, geen onaardige plaats. Daarna zijn we dus naar de kust van de Abers gegaan.

 

 

 

 

 

Nieuw

24/10/2021, 17:48
fiskardo 2021 Assos Van Sami naar Assos is maar een klein stukje, je steekt dan van de oostkust over naar de westkust. Vlak voor Assos ligt het mooiste,...