Mon

2017

Mon

Het is iedere keer niet ver rijden om weer op een andere mooie, interessante plek te komen. We zijn op het eiland Mon, een eiland dat ook weer met een brug bereikbaar is. De "hoofdstad" van het eiland is Stege, meteen de eerste plaats op het eiland waar je door heen komt. Hier maar naar de VVV om info over het eiland te halen. Ook weer zoiets dat perfect geregeld is in heel Denemarken, als je niet uitkijkt sta je zo met een kilo aan folders buiten.

 

 

 

 

 

Het eiland is vooral bekend door zijn krijtrotsen, vroeger werd hier kalk gewonnen maar nu is het gebied beschermd. Het is een stuk kust van 7 km lengte en het hoogste punt is 128. Tussen de witte kalk zie je de donkere vuursteenlagen. De kliffen zijn 70 miljoen jaar oud en gevormd uit kalkhoudende schelpen.

Voordat je bij de oostkust komt rijd je door Elmelunde, een dorpje met een kerk met fresco's uit de 14e en 15e eeuw. In de tijd van de Reformatie werden ze witgekalkt maar dit heeft ze wel goed beschermd en inmiddels zijn ze gerenoveerd. Een aantal kerken op het eiland hebben fresco's van dezelfde kunstenaar vermoed men. Hij staat bekend als de meesterschilder van Elmelunde en schilderde taferelen uit de bijbel maar ook moraliserende afbeeldingen.

We rijden eerst naar het zuidelijkste stuk van de rotsen en maken een kleine wandeling er naar toe en langs de rotsen. Bijzonder, overal liggen de ronde stukken krijt. Bij Klintholm Havn vinden we een mooi plekje op een P met uitzicht op de haven N54.95481º E12.46745º. Vannacht gaat de spanketting tussen de deuren, dat hebben we wel geleerd.

De kerk in Elmelunde.
De fresco's op het plafond: de 3 koningen bij de geboorte van Jezus.
De krijtrotsen bij de vuurtoren, hier vind je nog krijtstukken op de grond.
We gaan naar Klintholm Havn.
bwd  Set 1/2  fwd

De volgende dag was het een beetje somber weer met af toe een drup regen. We vonden het jammer om naar de kliffen te gaan dus zijn we een rondrit over het eiland gaan maken langs nog een paar bezienswaardigheden. Eerst de kerk in Fanefjord in de zelfde stijl als die van Elmelunde maar dan met nog meer fresco's en bij de ingang een blad met verklaringen van de voorstellingen. Dan is het een klein stukje naar de grafheuvels, de eerste is dan Klekkende Hoj, ongeveer 4500 jaar oud met 2 naast elkaar gelegen ingangen. Bijzonder is ook dat hier rondom 2 terrassen lopen, het waarom is niet bekend.

De volgende is Kong Asgers Hoj, Koning Asgers heuvel, het grootste neolithische graf van Denemarken. Deze heeft een grotere ingang en 8 meter lang en dan kom je in een grote grafkamer van 10 bij 2 m. Hier zijn we in geweest, de ingang is bukken maar in de grafkamer zelf kun je goed staan. Wel even een zaklantaarn meenemen!

Kong Asgers Hoj met 1 ingang, hier kon ik ook naar binnen .

Na de middag wordt het wat beter weer en gaan we naar Mons Klint, of wel de kliffen van Mon, parkeren 35 Kr of €7. We zijn bij het Geocentrum meteen via een hele lange trap omlaag gegaan naar het strand en daarna linksaf een stuk langs de kust gelopen. Bij de volgende trap zijn we weer omhoog gegaan en door het bos weer terug gelopen. Qua afstand niet zo heel ver 2,7 km maar toch een hele inspanning. Langs het strand loop je over de ronde stenen, 2 zeer lange trappen en door het bos is ook heuvel op en heuvel af. Maar de route langs het water is het mooist en zeer de moeite waard. Helaas was het om foto's te nemen niet echt het juiste moment omdat 's morgens de zon natuurlijk precies op de rotsen staat.

We maken een wandeling langs de kalkrotsen bij Mons Klint.

We waren om 40 minuten voor sluitingstijd bij het Geocentrum terug, waar veel te zien is over de Geologie van het gebied. Dat vonden we een beetje kort voor de toch dure toegangskaartjes van 140 DK. We gaan weer naar het mooie plekje bij Klintholm haven, we staan er nu met nog een paar campers. Dit is eigenlijk het laatste punt van de plekken die we wilden bezoeken, dus we gaan nu richting huis. De volgende dag rijden we via het eiland Lolland naar Rødbyhavn om daar de boot naar Puttgarden in Duitsland te nemen. Slechts een overtocht van maar 3 kwartier (805 Kr). Het was weer een mooie reis met 1 vervelend incident maar waar we in ruim 4 weken heel veel gezien hebben.

Kopenhagen

2017

Vanaf de camping is het klein kwartiertje lopen naar het station daarna een klein kwartiertje met de trein dan sta je in het centrum van Kopenhagen. We zijn eerst langs het Raadhuis gelopen maar daar is het een grote bouwput, dit was trouwens op veel meer plekken.

 

 

 

 

 

Dan kom je bij het Christiaanborg slot, de zetel van het parlement. Hier werden in de grote manege voor het gebouw een aantal paarden met koetsjes getraind.Toen langs het beursgebouw met de speciale toren met de 3 in elkaar gevlochten draken staarten en verder door naar de Vor Frelsers Kirke(Verlossers kerk). Deze kerk uit 1752 heeft een bijzondere toren van 95 m hoog . Je kunt naar het puntje van de toren, 400 treden waarvan de laatste 150 aan de buitenkant spiraalvormig buiten om de toren lopen. Heel bijzonder, een aanrader vonden we, achteraf veel mooier uitzicht dan vanaf de bekende ronde toren.

Links het beursgebouw met de toren van 3 in elkaar gevlochten draken staarten.

Daarna naar de Amalienborg om het wisselen van de wacht om 12 uur te zien. Alleen als de koningin thuis is het in een uitgebreide vorm met muziek, vandaag dus niet, toch trekt het veel publiek. Aardig om even naar te kijken, maar er zijn 4 paleizen op het plein dus het hele ritueel wordt op den duur langdradig. We gaan weer verder via het Kastellet, een citadel in een 5 puntige ster.Je kunt er gewoon door heen lopen, fietsen of met de auto(?) rijden, maar we zagen toch militairen wachten over de buitenwand lopen. Je bent dan vlak bij de Lille Havfrue, de zeemeermin, het bekende beeld van de stad Kopenhagen. Met busladingen vol wordt men hier naar toe gebracht, nou ja dat hebben we dan ook weer gezien.

Als we dan weer terug richting het oude centrum lopen kom je langs de enigste Russisch orthodoxe kerk de Alexander Nevskij Kirke en daarnaast staat de zogenaamde MarmorKirken. Frederik V wilde graag pronken tegen over zijn collega's en wilde een grote koepelkerk van marmer. Als snel raakte het geld op en bijna 150 jaar na het begin werd de kerk voltooid. Maar aanzienlijk kleiner en het grootste gedeelte is nu van Noors kalksteen. Een kwart van de muren is van marmer, ik heb niet gezien welke. De koepel lijkt op de St.Pieter, tegen betaling kun je er boven in rond lopen, dat hebben we overgeslagen. In de St. Pieter hebben we dat toen wel gedaan.

Niet ver hier vandaan is de Nyhavn, een zeer toeristische kade met terrasjes en boten aan de kade. Vroeger het gebied van de zeelieden met het nodige vertier, de wijk stond hierdoor slecht bekend. Het ziet er nu erg mooi uit, gezellig om even over de kade te lopen. Dit is ook een plek waar iedereen naar toe gaat. Wij werden onderweg ook een keer de weg hier naar toe gevraagd, je ziet heel veel mensen met een plattegrond. Ik vertel het nu wel van we lopen van dit naar dat, maar het is toch vaak zoeken op de plattegrond. Maar op heel veel plekken staan banken dus dan kan je even rustig op je kaart kijken!

Het drukke gedeelte van Nyhavn.
De citadel, Kastellet .
Drukte bij de zeemeermin.
Het winkelgebied Stoget.
bwd  Set 1/2  fwd

Na de Nyhavn hebben we nog de ronde toren op ons programma staan, deze ligt in het Stroget "gebied". Een toren van 35 meter met op de top een astronomisch observatorium(dit is dicht). Je loopt naar de top over een 209 meter lange gang die als een spiraal 7½ keer om de holle kern van de toren draait. Boven is dan rondom het uitzicht. Ik zei het in het begin al, lang niet zo spectaculair als op de Vor Frelsers kerk. Hij werd gebouwd in 1637-42 in opdracht van Christiaan IV, de toren is onderdeel van het Trinitatis complex, kerk, universiteitsbibliotheek en observatorium. Boven op de gevel staat een vergulde rebus maar dit is in de smalle straten niet goed te fotograferen.

Daarna lopen we door het winkelgebied Stroget weer terug naar het station. Een gebied met zeer luxe winkels maar ook de gewone ketens zoals de H&M etc. Tivoli hebben we overgeslagen, een dure entree waar je dan eigenlijk de hele dag moet rondbrengen. Voor 1 dag was dit wel het maximum en hebben we musea etc. overslagen na gisteren uitgebreid het Frederiksborg slot te hebben we bekeken vonden we het wel genoeg zo. Verdeeld over de dag hebben we 2 x een koffiepauze en een lunchpauze genomen. Maar ik was toch bekaf toen we om 5 uur weer op de camping aankwamen, ondanks af en toe even uitrusten op de zeer vele bankjes die in de stad staan. Een mooie stad waar erg veel te zien is maar ik loop met 1 zo'n dag toch wel tegen mijn grens aan en moet hier echt even van bijkomen. Morgen gaan we naar het eiland Mon.

Fyn-Langeland

2017

Faaborg

De hele nacht hebben we regen gehad, 's morgens uitgeslapen en toen het om 10 uur droog was toch maar vertrokken. De afstand naar de stad is iets te ver om te lopen en fietsen vinden we nu geen optie. Faaborg is ook weer een haven en handelsstad uit 1100 met een oud centrum met vakwerkhuizen.

 

 

 

 

 

Het gezicht van Faaborg is de mooie gele klokkentoren, dit is het enigste dat over is van een middeleeuwse kerk. Hij is maar beperkte tijd geopend helaas niet toen wij er waren. Ook hier weer een aantal huizen met een geschiedenis, zo woonde hier Riborg Voigt. De arme student(sprookjesverteller) Hans Christiaan Andersen dong naar haar hand, maar zij koos voor de apothekerszoon. Na de wandeling gaan we hier eens rustig rondkijken in een SuperBrugsen,een supermarktketen met een wat luxer assortiment dan bv Lidl.

Mooie oude huizen in het oude centrum van Faaborg.

Langeland

Achter in de middag rijden we naar het schiereiland Langeland, een eiland dat 52 km lang is en maar 10 km breed op het breedste stuk. We gaan naar de CP bij de haven van Rudkøbing en staan hier weer erg goed met een mooi uitzicht op de grote brug naar het vaste land N54.94059º E10.70990º 130 Kr. pinnen. Langeland is gevorm in de laatste ijstijd door het wegtrekken van het ijs zijn er nu meer dan 1000 kleine heuvels. Veel slingerende wegen door een mooi heuvellandschap van kleine dorpjes op heuvels. De dorpen hebben veel de toevoeging bolle, bv Ennebolle, Tressebolle en Skatebolle etc etc.

 

 

 

 

 

We maken al vroeg een wandeling door Rudkøbing, kijken bij de Hollandse molen en bij het standbeeld van H.C. Orsted de apothekerszoon en de ontdekker van elektromagnetisme en die als eerste in 1825 aluminium produceerde. Verder is het een plaatsje als zovele hier met mooi huisjes en grote mooie vakwerkhuizen. Daarna maken we eerst een rit door het noordelijk deel van het eiland nemen een kijkje bij het rode Tranekaer slot, ook weer op een heuvel. Het is niet open voor publiek, het is eigendom van een adellijke familie.

De Hollandse molen in Rudkøbing.

Daarna kijken we vlak bij, bij de slotsmolle, een rode molen net als het slot Tranekaer. We zien hier op het eiland diverse molens. Daarna naar het zuiden, eerst naar de klif bij Ristinge, daar loopt een mooi wandelpad langs. Jammer dat ging het niet worden want er kwam een bui aan. We zijn nog net op tijd bij de camper terug voordat het begint te regenen.

Dan rijden we maar naar de vissershaven Bagenkop aan de zuidpunt, toen hadden we toch een hoosbui te pakken. Alleen maar op de kade koffie gedronken, met een mooi uitzicht en weer terug. Nog wel even bij Kong Humbles Grav gekeken, een hunebed uit de prehistorische tijd van ruim 3000 v.Chr., ovale vorm van 77 stenen en het graf zelf met een grote deksteen. We dachten dat we er via een graspad naar toe konden lopen maar stukje verder moesten we door een akkerland, officiële route want er stonden stokken. En na wat regen kun je je voorstellen hoe dat er uit zag. Het weer werd  weer wat beter en we  kregen  zelfs weer zon.

 

 

 

 

 

De planning was bij Nyborg op een CP/P te gaan staan, maar om een paar reden stond het ons niet aan dus door gereden richting de grote tol brug over de Grote Belt. Vlak voor de brug is een grote P N55.29755º E10.84460º, waar we nu staan het is even niet anders, maar dat hadden we beter niet kunnen doen!!!

Sjaelland

2017

We zijn vannacht bestolen, men heeft uit de cabine mijn telefoon en geld uit Marinus zijn portemonnaie meegenomen. Gelukkig is het daar bij gebleven maar dat is al genoeg balen. Men heeft de deur op afstand met iets geopend, ingelezen bij het sluiten met de sleutel denken we. Dit lag toevallig in de cabine, dus geen stap in de camper zelf gegeven maar alleen de deur geopend. Ja we hadden dit en we hadden dat, normaal lagen die spullen daar ook niet maar het was door allerlei dingen laat geworden.

Zoals ik al in het vorige verslag schreef was het ook de optie niet om hier te gaan staan maar we hadden ruim een uur gezocht en dan denk je dit maar. Het heeft ons een hoop werk en ergernis opgeleverd maar we zijn niet van plan hier in te blijven hangen en gaan na een hoop gedoe dus gewoon weer verder. Geen plek dus om te overnachten die grote P en nog een tip betaal de tolbrug contant, later merkten we dat men een retour heeft afgeschreven bij het automatisch pinnen.

Roskilde

We hoorden op de camping in Roskilde dat dit vaker gebeurt, ja even niet opgelet, we waren er met ons hoofd niet bij natuurlijk door de hele situatie. Inmiddels staan we in Roskilde op de mooie camping(N55.67505º E12.07955º €36 ) met uitzicht op het fjord. we hebben zon en zeer veel ruimte om ons heen. We hebben het adres van het politiebureau en volgens de camping is het hier wel open. We gaan op de fiets de stad in, eerst bij de politie de aangifte regelen.

 

 

 

 

 

Dan gaan we de stad in,is de grote Dom kerk(Unesco monument)gesloten omdat er een trouwerij is, het is vandaag duidelijk onze dag niet, we gaan weer terug naar de camping. We zijn weer een dag verder en een beetje "bijgekomen" van de schrik en stress. We vertrekken van de camping en gaan terug voor de herkansing van de kerk en dat was zeer de moeite waard.40Kr pp 65+ anders 60 KR, hiervoor krijg je een zeer mooie 2 talige uitgebreide folder. Maandag gesloten, zondag alleen 's middags. Mooi metselwerk van rode bakstenen, verder een mooi altaar met voorstellingen uit het leven van Jezus,de sarcofaag met beeltenis van Margaretha I.

De kerk is gebouwd in de 12e eeuw maar er is diverse keren aan verbouwd, begonnen als Romaanse kerk, later werd het Gotisch, de 2 torens werden vernieuwd. Diverse zijkapellen en bijgebouwtjes kwamen erbij. Eeuwenlang worden de Deense vorsten hier begraven, er zijn dus heel veel sarcofagen.

Het altaar met uitbeeldingen uit het leven van Jezus en de koorstoelen met het houtsnijwerk aan de bovenkant.

Frederiksborg slot

Een uurtje rijden en we zijn nu in Hillerod op de CP bij een boer niet ver van het Frederiksborgslot dat we morgen gaan bekijken. N55.90205º E12.31220º 100 Kr, incl stroom. Het Frederiksborgslot slot is de eerste koninklijke residentie uit 1560, dat nu een museum is. Het is in Vlaams-Hollandse Renaissance stijl. In de loop der tijd zijn er diverse verbouwingen geweest maar in 1859 grotendeels verbrand. 60 Kr pp 65+ anders 75. 

Dankzij de eigenaar van Calsberg(die van het bier) is het gerenoveerd. Hij schonk tevens veel van zijn schilderijen en dat zijn er nog al wat ik denk dat er een paar duizend hangen. Het slot is overweldigend, zelden zo veel pracht en praal bij elkaar gezien, topattracties: de ridderzaal en de slotkerk. Wat een prachtige plafonds niet alleen in deze 2 zalen maar in heel veel kamers, 80 kamers behoren er tot het museum. Het is onmogelijk om alles nauwkeurig te bekijken maar wij hebben ruim 2 en half uur in het slot rondgelopen met stukje tuin erbij. Dan is het maar een klein stukje naar Kopenhagen waar we nu op camping Absalon staan N55.67177º E12.43362º.

De slotkerk, alleen de bovengallerij is toegankelijk.
De ridderzaal met het plafond van houtsnijwerk.
Een van de vele mooie plafonds.
Een koninklijk bed in een slaapkamer.
bwd  Set 1/2  fwd

Fyn

2017

Middelfart

Als het weer droog is rijden we over de grote brug(uit 1970)naar Middelfart op het eiland Fyn. Vroeger stonden er op 3 plekken veermannen om de mensen over te zetten naar Jutland. De middelste plek kreeg de naam Middelfart.

 

 

 

 

 

Op de parkeerplaats in het centrum heb je zicht op de grote nieuwe brug over de kleine Belt we staan nu precies aan de andere kant van waar we vanmorgen in Frederica stonden. Als je door rijdt zie je de oude brug uit 1935 en de oude haven. We maken een wandeling door de stad, ook hier weer een aantal mooie vakwerkhuizen, deze liggen rond de oude rode bakstenen kerk.

De oude haven van Middelfart met op de achtergrond de oude brug.

We rijden naar de kust door het hertenpark van landgoed Hindsgavl en vinden een prachtig plekje op een P aan het water N55.49439º E9.70392º even ten zuiden van Middelfart. De volgende morgen hebben we mooi zicht op een visser die met zijn netten bezig is. We gaan weer een groot stuk van de Margriet route rijden aan de zuidwestkust naar Assens. Onderweg bij een mooi uitzichtpunt krijgen we een stortbui maar als we een half uur later bij de Brende Molle komen hebben we weer een zonnetje. Bij deze beek was ooit een korenmolen, later werd er elektriciteit opgewekt tot 1980. Dit werd door modernere technieken overbodig en toen heeft men er vistrappen in gebouwd voor de forel en zalm.

 

 

 

 

 

Helnaes

In Assens krijgen we bij de VVV info over de stad maar ook een mooie route langs de kust en naar het schiereiland Helnaes. We hadden eerst het plan om hier op een camping te gaan staan. Maar het is mooi weer geworden dus we besluiten om de route nu te gaan rijden. Het is een smalle weg maar goed te doen. Prachtig uitzichten op de Kleine Belt, toch nog een keer even een kleine bui maar dan is het snel weer mooi weer.

We rijden het kleine schiereiland Helnaes in de rondte, en vinden een mooi rustig plekje N55.13371º E10.04016º. Wat een goede beslissing om gister mooi stuk langs de kust en het eiland te rijden. Vandaag is het bar en boos, regen en wind.

De route van Assens vlak langs de kust naar Helnaes.

Egeskov

We gaan naar kasteel Egeskov(een waterburcht)dat nog bewoond wordt door Graaf Michael Ahlefeldt-Lauria-Bille met zijn gezin sinds 1986. Dus een gedeelte met privé vertrekken zijn niet toegankelijk. 190Kr pp voor alle onderdelen op het terrein, niet goedkoop maar wij vonden het zeer de moeite waard. Maar er is genoeg te zien, keurige Nederlandstalige folder, met oa de geschiedenis van het kasteel. Het zijn eigenlijk 2 zgn landhuizen die door een metersdikke dubbele muur met elkaar zijn verbonden. bij het kasteel is een groot terrein met diverse gebouwen met tentoonstellingen van oa. oude auto's, motorfietsen, fietsen, koetsjes,kleding, ook auto's van hulpdiensten zoals brandweerauto's ambulances etc. en oude caravans. In de folder staat dat het aantal voertuigen 530 is! Het is een groot terrein(20 ha)waar je eigenlijk met de hele familie een dagje zoet kunt zijn, speeltuin, tuinen, labyrint tuin, de bomentop wandeling, 100 m op 15m hoogte!

Egeskov.
De jachtkamer met de speciale kachels.
Een van de vele slaapkamers.
De grote hal met oude auto's.
bwd  Set 1/2  fwd

Toen we aankwamen rijden dacht ik wel wat een mega parkeerplaats maar nu begrijp ik dat, tig mogelijkheden om je te vermaken, het wordt in een folder aangeprezen als: Het levende slot. Omdat het nog steeds regent, gaan we naar ACSI camping Faaborg N55.11686º E10.24626º.