Ravenna

2019

We staan op een kleine camping bij een B&B op het platteland in Classe bij Ravenna: Bio Camping €19 per nacht N44.38855º E12.24567º. Een mooie kleine camping met zelfs een klein zwembad. Dit stond niet echt in de planning maar we zijn nog nooit in Ravenna geweest. Van de camping ook al wat info gekregen en vandaag op internet maar even inlezen en oriënteren wat we morgen gaan doen, eerst een rustdag.

 

 

 

 

 

Ravenna was ooit de hoofdstad van het West Romeinse rijk, later kwamen de Byzantijnen en nog vele heersers(stadsstaten), oa de Venetianen maar ook de Fransen. De stad verloor haar onafhankelijkheid door verzanding van de haven, het ligt nl in de Po delta.In 1860 werd het deel van het eengemaakt Italië. Ravenna is bekend om zijn mozaïeken er staat heel veel op de Unesco werelderfgoed lijst veel uit de 6e eeuw.

Maar de stad is ook bekend vanwege de dichter Dante, die hier begraven ligt. Ooit verbannen uit Florence maar die stad heeft hem lang na zijn dood toch eerherstel gegeven en zijn grootheid erkent. Hij pleitte oa voor scheiding van kerk en staat. Als ik een en ander na lees op internet is het een zeer bewogen leven geweest oa zijn politieke loopbaan.

De Porta Nuova.

Vandaag gaan we naar Ravenna, de camping heeft een shuttle dienst en brengt je wanneer je wilt naar de rand van de stad, even bellen als je weer opgehaald wilt worden, een geweldige service voor maar 1 euro pp per rit. We worden afgezet vlak bij de Porta Nuova en lopen dan naar de eerste bezienswaardigheid de Basilica di S.Appolinare Nuovo uit de 6e eeuw. Kerk voor het Arianisme, een stroming binnen het Christendom. Tijdens het Romeinse rijk was het Arianisme zelfs een tijd de overheersende theologie.Er is veel aan veranderd om dingen uit het Arianisme te verwijderen. Al de kerken in Ravenna zien er van buiten eenvoudig uit, van rode bakstenen maar binnen is het een en al kleurige mozaïek.

Dan naar het Battistero degli Ariani, de doopkapel van de Arianen. Het is een kleine ruimte en er is net een schoolklas jonge kinderen die uitleg krijgen. Sommige liggen op de grond omhoog te kijken, het is een aanslag op mijn evenwichts orgaan steeds het omhoog kijken. Boven in de koepel een afbeelding van de doop van Jezus in de Jordaan, rondom staan de martelaren.

 

 

 

 

 

 

We lopen verder naar de belangrijkste bezienswaardigheid van Ravenna de Basilica di S.Vitale. Een achthoekige kerk waar later het een en ander aan bijgebouwd is zoals de steunberen met luchtbogen. Op de grond mozaïeken van marmer en kleine steentjes.In de koepels en op de muren heel veel mozaïeken. 

Basilica di S.Vitale.

Hiernaast het mausoleum van Galla Placidia, de Romeinse keizerin, die opdracht voor de bouw gaf. Het gebouw was ooit verbonden met een kerk. Er staan 3 antieke sarcofagen in waarvan 1 bedoeld was voor Galle maar zij stierf in Rome.Hier valt vooral de kleur van de mozaïeken, nl indigo, op.

Piazza del Popolo met de 2 beschermheiligen St.Appolinaris en St.Vitalis op de Venetiaanse zuilen.

We lopen via het oude centrum over de Piazza del Popolo, het gezellige hart van de stad. Even een andere kant uit nu naar het Battistero degli Ortodossi, de orthodoxen wat in die tijd niet Ariaans betekende. Ooit stond er ook een basiliek bij die verloren is gegaan. Deze doopkapel is ook achthoekig wat een symbolische betekenis heeft, de 7 dagen van de week en de dag des oordeelt. De meeste doopkapellen uit die tijd hadden een 8hoekige vorm.

Mozaïek in het mausoleum van Galla Placidia.
Detail van het indigo blauwe mozaïek.
De koepel in het mausoleum van Galla Placidia.
Detail van het mozaïek in de koepel van het mausoleum.
bwd  Set 1/2  fwd

Dan als laatste gaan we naar de Tombe van Dante het kleine gebouw is uit 1780 terwijl Dante stief in 1321. De Fransiscanen hebben heel vaak met de resten van hem gesleept ook omdat Florence die opeiste. Zelfs in de 2e wereldoorlog zijn ze in een tumulus bij het graf begraven om het tegen bombardementen te beschermen.

Dit zijn de bekendste bezienswaardigheden er zijn natuurlijk nog veel meer dingen te zien en te bezoeken, musea etc. We vinden het voor vandaag genoeg en gaan op het Piazza del Popolo wat eten en zijn dan om half 4 weer terug op de camping. Gauw het zwembad even in, klein maar groot genoeg om af te koelen, dat is erg fijn met deze warmte. Ravenna is een prettige stad die in het centrum grotendeels autovrij is, ook de camping is erg prettig. Zeker dus een plek om nog een keer naar toe te gaan.

Omdat dit dus niet in de planning zat had ik geen info boek over de stad bij me met uitleg van de vele mozaïeken, ik heb me dus moeten redden met het internet maar ter plekke even wat info bij je hebben is natuurlijker fijner. Er zijn hier ook wat fietsmogelijkheden oa naar de St.Apolinare  in Classe, hier vlak bij, maar we vinden het te warm en gaan morgen richting huis.

We rijden die dag lang door ivm de hitte, in de auto met airco aan is het nog het best uit te houden. We overnachten op de ACSI camping in Willstät Sand, Europa camping Sand N48.54322º E7.93608º, een klein stukje onder Baden Baden. De volgende dag 27 juni zijn we in de loop van de dag weer thuis. Het was een mooie maar enerverende reis door de stroomstoring, getrokken kies, hondebeet en stuk gereden dakluiken.