St.Lorenzen-vervolg

2016

St.Lorenzen vervolg

Zondag sneeuwde het overdag weer wat, dus tijd voor een relax/leesdag. Toen het in de loop van de middag op hield met sneeuwen een wandeling gemaakt, op de berg aan de andere kant van de rivier. Je hebt hier de archeologische panoramaroute maar hier hebben we maar een stuk van gelopen. Dit was al een behoorlijk klim de berg op, onderweg wordt een en ander verteld over het gebied. Je kijkt ook op kasteel Sonnenburg dat we vanaf de camping ook kunnen zien liggen.

 

 

 

 

 

In het centrum op het dorpsplein staat voor het Mansio Sebatum museum een Romeinse mijlensteen. De 3 meter hoge stenen zuil gaf informatie over de afstand naar de volgende Mansio(een ruststation). De steen werd in 1857 in de buurt van Sonnenburg gevonden. Er staat veel informatie op in het Latijn, oa dat het naar de stad Aguntum bij Lienz 56 Romeinse mijlen(=82,76 km) is. Ooit leefden hier in het marktdorp Sebatum 100 v.Chr. de Saevates een Keltische stam. De afstanden tussen de verkeersknooppunten waren ongeveer 40 km, daar tussen waren op 17 km paarden wisselstations.Verder staat er ook op dat de Pustertalweg vernieuwd was door keizer Macrinus en zijn zoon Diadumenianus in het jaar 218 n.chr. Propaganda voor de keizer! 

De Romeinse mijlsteen voor het museum op het dorpsplein van S.Lorenzen.

 

Vannacht was er weer ongeveer 15 cm sneeuw gevallen, het was weer een prachtig gezicht. Eerst maar boodschappen in het dorp gedaan en in de loop van de ochtend met de trein naar Innichen(3 kwartier), qua kilometers is het niet zo ver maar de trein stopt regelmatig en wacht op 2 stations even om de tegenmoet komende trein voorbij te laten gaan. Het is hier nl maar een enkel spoor, maar door het besneeuwde dal is het een leuk ritje.

 

 

 

 

 

We maken een wandeling door Innichen en bezoeken de 2 kerken. De parochiekerk de San Michele was nu ook open, vorig jaar was die notabene op zondag dicht. Het is een 12e eeuwse Romaanse kerk die in 1735 tot een Barokjuweeltje(?)is omgebouwd. Een engeltjes kerk dus, je met er van houden, niet ons ding. Dan de mooie Romaanse stiftkerk(kloosterkerk) ook uit de 12e/13e eeuw, voor een Romaanse kerk een mooi interieur met 2 kleuren steen, een koepelfresco een een mooi voorportaal.

Het centrum van Innichen.
 

Je kunt met de trein nog verder naar Vierschach, zelfde formule als in Percha, vanuit de trein de gondel in naar de pistes. Dan kun je in de Sextner Dolomiten skiën. Maar wij gaan weer met de trein terug, morgen vertrekken we hier weer. We rijden dezelfde route terug door de Felbertauern tunnel en gaan dan naar Kitzbühel of het Brixendal. Daar hebben we keus uit 3 campings met gasaansluitingen vlak bij elkaar.