Salzburg

2016

Salzburg

Woensdag is de hele dag regen voorspeld, we besluiten om met de bus naar Salzburg te gaan, 45 km maar een “ritje” van 5 kwartier( € 17,20) naar de Maribelplatz in het centrum. Als we vertrekken begint het inderdaad te regenen. Ik heb al wat in een ANWB gids gelezen over Salzburg, interessante stad met ook wel met een heftige geschiedenis.

 

 

 

 

 

Hier zo maar even wat info:Salzburg, de 4e stad van Oostenrijk, een stad met veel barokke kerken en paleizen. De aartsbisschoppen regeerden na 1511 de stad als absolute vorsten. Ze controleerden de handelsroutes die over de Oostenrijkse Alpen van Duitsland naar Italië liepen. De kerkvorsten verdienden door de tolheffing veel geld en ook fortuinen met de exploitatie van goudertsen in de Hohe Tauern. In 1498 waren de joden al per decreet voor altijd uit de stad verjaagd, daarvoor in 1418 bepaalde het stadsbestuur dat de joodse mannen en vrouwen alleen op straat mochten komen met rinkelende bellen aan hun kleding en zij moesten een speciale hoed dragen in de vorm van een hoornvormige puntmuts! Burgers en boeren werden wreed onderdrukt door de machtige clerus.

Het geboortehuis van Mozart.

Vooral onder aartsbisschop von Raitenau werden kerken, paleizen en pleinen uit de grond gestampt. Italiaanse bouwmeesters creëerden een geheel nieuwe barokke stad, het oude middeleeuwse Salzburg was gesloopt. De aartsbisschop duldde alleen maar Katholieken in zijn stad, zelf zat hij ook niet stil,verwekte bij de patriciërs dochter Salome Alt maar liefst 15 kinderen. Ja dat waren nog eens tijden.Bekendste inwoner van Salzburg is natuurlijk Wolfgang Amadeus Mozart. Hij hield het echter niet lang uit in de verstikkende provinciale sfeer van de stad. Was voortdurend op tournee en wonende meer in Praag en Wenen.Je kunt zijn geboorte huis bezoeken en het huis waar hij gewoond heeft.

De Dom van Salzburg.

We lopen een paar uur door de stad en eten wat, helaas blijft het de hele tijd regenen. Het is een mooie binnenstad met leuke kleine overdekte doorloopjes, steegjes. In de winkelstraten heel veel mooie uithangborden. We bezoeken de Dom en de Franciscanerkerk, we willen met de lift naar de Hohensalzburg vesting, hoog boven de oude stad. De lift is buitenwerking wegens onderhoudswerken, je kunt wel lopen, nou dat gaat het niet worden. Helaas een dag waarop het ff tegen zit. Na 4 1/2 uur gaan we weer met de bus terug, jammer van het slechte weer, zeker een stad die de moeite van het bezoeken waard is.