Oberbozen

2016

Oberbozen

Vrijdag een mooie skidag gehad, met de trein naar Percha. Kom je uit de trein op het perron, koop je daar je skipas(hier nog senioren pas!) en dan zo de gondel in die je naar de Kronplatz brengt 2275 m hoogte. Bovenop is het een beetje chaotisch, onoverzichtelijk met zoveel liften die hier op uit komen. Toen we 's middags terug gingen verkeerde afslag genomen en kwamen toen toch op de langste afdaling de Ried, die naar de trein gaat. De Ried afdaling heeft een paar pittige stukken, maar het is allemaal weer goed gegaan.

 

 

 

 

 

 

Vannacht had het weer een beetje gesneeuwd, prachtig gezicht, alhoewel het meeste eind van de middag weg is omdat de temperatuur vrij hoog is. We gaan al vroeg op pad met de trein van half 9 naar Bolzano. We zitten hier in Süd Tirol, dus eigenlijk is het Bozen. Het Pustertal is grotendeels Duits alhoewel je ook vaak Italiaans hoort spreken en een dialect(taal?) het Ladinisch. Alles is hier gewoon 2 talig, op perron en in de trein wordt alles 2 keer omgeroepen. Vorig jaar zijn we al bij Ötzi de iceman in Bolzano/Bozen geweest.

De Rittner seilbahn van Bozen naar Oberbozen.

Nu gaan we naar Oberbozen/Soprabolzano, een rit met de trein van 1 uur en 20 minuten, 1 keer overstappen in Franzenfeste. Door het Pustertal is het een mooie rit, het stuk naar Bozen is saai, diverse tunnels. Vanaf het station is het een klein stukje lopen naar de Rittner seilbahn. Hier kun je sinds 2009 met een grote gondel om de 4 minuten omhoog naar Oberbozen. Een rit van 12 minuten met spectaculair uitzicht op Bozen en de Dolomieten. Het was mooi weer, dus we hadden prachtig uitzicht. Van Oberbozen kun je dan met een smalspoor boemeltje, dat al 100 jaar bestaat,langs een paar plaatsjes/haltes naar Klobenstein/Collalbo. Een hele leuke rit van 20 minuten in een sukkelgangetje(max 30 km p.uur). En dan komt nog “het leukste”, deze hele reis hebben wij met onze gratis OV kaart gemaakt. Ongelooflijk, de kabelbaan en het treintje zijn nl gewoon openbaar vervoer van Süd Tirol.

Klobenstein, eindpunt van de trein.
Het centrum van Klobenstein.
De Erdpyramiden bij Lengmoos.
Een leuke wandeling naar de Erdpyramiden.
bwd  Set 1/2  fwd

     

Vanuit Klobenstein kun je dan naar de Erdpyramiden wandelen bij Lengmoos, een aardige wandeling van ruim een half uur, alles goed aangegeven! Ja er gaat ook nog een bus, zou ook geldig met onze kaart! Je zit hier in/op de Ritten, het Sonnenplateau. Een gebied waar diverse wandelingen zijn, wij doen alleen maar de wandeling naar de Erdpyramiden, de hoogste in Europa, een fenomeen van erosie.

Dit is een natuurverschijnsel dat onder bepaalde omstandigheden kan ontstaan, lange regenperiodes afgewisseld door lange droge periodes. De grond moet van een korrelige structuur zijn(gletscher moreneklei), die in droge toestand keihard is. Wanneer het met water in contact komt wordt het weggespoeld en blijven de grote stenen,die ook in de leem zitten, liggen. Zo ontstaan de pyramides met de stenen erbovenop. In het Rittengebied vind je ze op 3 plaatsen maar die bij Lengmoos zijn het gemakkelijkst te bereiken.

Een leuke trip waar je eigenlijk wel mooi weer voor moeten hebben voor het mooie uitzicht over de Dolomieten. Terug liep ook alles goed met het vervoer. We blijven ons verbazen over de service van onze OV kaart.