Split

 

2011

Vandaag, zaterdag met de boot naar Split geweest, vanaf de kade op Ciovo gaat een boot naar het centrum van Split. Een tochtje van een uur, via een stop in Slatine op Ciovo, en daarna stap je uit tegenover het oude centrum. Maar voordat het zover was hadden wel al een hele consternatie achter de rug. De eerste vrouw die aan boord wilde gaan viel tussen wal en schip, een ruimte van nog geen halve meter, het waaide nogal de boot lag dus behoorlijk te slingeren en de loopplank gleed weg, denk ik. Ze gleed helemaal onderwater met haar hoofd naar beneden, ze grepen haar meteen beet en trokken haar op de wal. Een gat in haar hoofd en bloeden natuurlijk. Voordat dat allemaal verbonden was, een drijfnat hoofd, en toen ze met een auto ergens(?) naartoe gebracht was toen vertrokken we eindelijk. Een klein bootje, stampvol, een paar mensen stonden buiten achterop.

 

 

 

 

 

Wat een deining, het water sloeg hier en daar naar binnen, nee normaal was het niet. Toen we in Slatine op Ciovo aankwamen moesten we overstappen in een grotere boot. Ik had een en ander van onze Italiaanse buren gehoord en die waren helemaal niet met het kleine bootje geweest, hoorde ik achteraf. Dus met wat vertraging kwamen we in Split aan. Deze oude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ooit was dit het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus, gebouwd als paleis voor zijn oude dag. Hij heeft er toen ook 8 jaar gewoond na zijn regeerperiode. Het heeft een oppervlak van 4 ha, na Diocletianus heeft niemand er meer gewoond en werd het door de mensen ingenomen, die er hun toevlucht zochten ter bescherming. Zo'n 17 eeuwen is het nu een woon en werkplek van zo’n 3000 mensen die nu nog binnen de muren wonen. Maar er is veel gesloopt en gebouwd zodat er van het oorspronkelijk paleis niet veel meer over is. Het heeft nog een mooie kathedraal(ooit het mausoleum van Diocletianus) en de catacomben zijn ook interessant om te bezoeken, hier waren vroeger de voorraad ruimtes van het paleis. Er zijn  4 toegangspoorten in de stadsmuur, binnenin is het een wirwar van kleine straatjes. Wij zaten op een klein pleintje binnen in de stad te lunchen toen bleek dat het terras van 3 verschillende restaurantjes was, samen gepropt op één klein pleintje. In een gedeelte van de catacomben en buiten langs de muur weer de gebruikelijke verkoop van van alles. Erg druk dus al met al, maar het ging perfekt zo met de boot, nog geen 100 m van een toegangspoort, een keer koffie gedronken, een keer gelunched en daarna nog een keer een milkshake gedronken en met de boot van 4 uur weer terug. Dit keer dus ook een beetje á la de Japannertjes maar het leek ons een goede optie. Anders had het een bus geworden en dan een stuk lopen naar de oude binnenstad en met de camper de stad in (2000.000 inwoners) vonden we ook geen goed idee. Inmiddels zijn we weer een stuk zuidelijker gereden even beneden Makarska we staan wel leuk op een kleine privé camping maar we hebben last van een stevige wind, jammer het is een leuk plekje dus rijden we morgen maar weer een stukje verder, de kustweg is hier prachtig.

Reconstructietekening van het paleis dat dus ooit vlak aan het water stond .

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...