Krk

 

2011

Krk stad

Vrijdagmorgen zijn we met de veerboot aan de oostkant van Cres overgestoken naar Krk. We staan nu vlakbij de hoofdstad Krk op camping Jezevac. Dit is ook weer op loopafstand van de stad. Het zijn hier allemaal vrij grote campings met goede voorzieningen op sanitair gebied. Zo hebben alle douches een wastafel met spiegel en zelfs de toiletten hebben een wastafel met spiegel. Alles is dus ruim van opzet. Bij de gewone wastafels, zeep en papier om je handen af te drogen. We hebben al van alles `meegemaakt` qua voorzieningen op de campings zoals papieren wc-brillen die in de toiletten in een dispenser zitten. Doekjes met ontsmettingsmiddel, het is soms echt luxe. Toch is dit niet ons type camping, je krijgt bv ook een uitgebreide folder mee met de campingreglementen, brrrrr. Een wacht bij de poort met slagboom! Verder natuurlijk animatie!!!! Wasmachines waar je een muntje voor koopt en waar via je keuze voor programma automatisch het waspoeder wordt toegevoegd. Wel wordt het al moeilijker een plaatsje aan het water te vinden. Het wordt al behoorlijk druk ,ook zien we weer veel kinderen , Beieren en nog een deelstaat hebben 2 weken schoolvakantie. Het zijn nu echt ons-kent-ons toestanden.

 

 

 

 

 

We staan nu weer op een hele grote camping maar helemaal aan de zijkant en op het derde terras dus we hebben een prachtig uitzicht over zee. Geen boom voor schaduw maar ja je kan niet alles hebben en gelukkig is het nog niet echt heet dus met de luifel is het goed te doen. Strand is hier niet, je moet het doen met wat plateaus op de rotsen en hier en daar een klein stukje `strand`. Hoe dat hier moet over een paar weken als de camping vol is, ik moet er niet aan denken. Twee keer naar Krk stad gelopen en er vanmiddag een super lekkere risotto met zeevruchten(mosselen, garnalen en inktvis) gegeten. Zondagmorgen vroeg uit Krkstad vertrokken, eerst naar Vrbnik gereden aan de oostkust, dit moet een aardig stadje zijn. Het heeft een oud centrum maar alles ziet er erg verwaarloosd uit en grauw. Ik zou zeggen, maak alles lekker wit dan toont het veel meer.

Baska

Toen zijn we naar Baska in het zuiden gereden, deze 3 plaatsen Baska, Krk en Vbrnik zijn volgens het boekje de mooiste plaatsjes van het eilland. Na Vbrnik rijd je een mooi dal in met links en rechts een kaal gebergte. Aan het begin van het dal staat een sculptuur met de letter a van het Glagolitische schrift. Het oudste Slavische schrift ooit door de monniken Cyrillus en Methodius bedacht, in de 9e eeuw. Deze hebben ook het cyrillische schrift bedacht. Dit wordt nog in Rusland Bulgarije etc gebruik. Het glagolitisch is echter verdwenen, Istrië, delen van het vaste land van de Kvarner, Krk, Cres Losinj en Rab waren echte glagolitische centra. Ooit is het schrift door Rome verboden! Maar door de Kroaten is het nu weer ontdekt als nationaal symbool. Overal in Baska zie je sculpturen met letters uit het alfabet. Vlak naast het plaatsje Baska zijn we op camping Zablance gaan staan. We staan weer praktisch aan het water, het uitzicht is minder want voor de camping is ook het openbare strand, maar goed we hebben ZEEZICHT. De camping doet wat minder druk aan. Vanmiddag en vanavond naar het dorp gelopen, het heeft een hele lange boulevard(en strand) en een leuk oud centrum. Het is hier allemaal even gemoedelijker en eenvoudiger als in Krkstad. Hier zie je bv geen grote dure boten in de haven. We vinden dit plaatsje dan ook leuker, ja Baska heeft het ook wel ondanks de drukte en het hoge Marken Volendamgehalte. We gaan eilandhoppen, volgende stop wordt het eiland Rab. Om van Krk af te komen kan je in het noorden via een tolbrug op het vaste land komen. Je bent dan aan de Kvarner kust. Een druk gedeelte met oa steden als Rijeka, en Crikvenica. Toen we jaren geleden hier al eens waren, vonden we dat toen al niet zo interessant en zijn we doorgereden naar Zadar.

De oude binnenstad van Vrbnik.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...