Rab

 

2011

Nu hebben we de mogelijkheid om met de ferry naar het eiland Rab te gaan, een klein eiland van ongeveer 25 km lang. We kunnen dan met een veerboot van 1 uur en 20 minuten die vertrekt vanuit de plaats waar we ook op Krk gekomen zijn vanuit Cres. Dit scheelt ons dus een groot stuk( voor ons) oninteressante drukke kust. We vinden het op de eilanden toch iets gemoedelijker, de plaatsjes zijn wat kleiner en overzichtelijker, alhoewel de campings evengoed groot zijn. Rab heeft 2 campings wij nemen de kleinste bij de hoofdstad Rab. Dinsdagmorgen dus van de camping in Baska vertrokken, we hadden er nog een leuke ervaring met een Italiaans gezin met 3 kinderen die voor ons stonden. Het was steeds een goede morgen en dag maar verder hadden we geen contact gehad. Toen we vanmorgen weg gingen zei ik dat we naar Rab gingen, zij gingen met een dagtripje met een boot er naar toe. Komt ze even later met een fles met nog wat limoncello gemaakt door La Mamma, die in Calabrië woont. Ik vertel dus dat we daar een paar jaar geleden een rondrit gemaakt hebben. Dit soort ervaringen lijken we altijd wel alleen met Italianen of Grieken te hebben. De Kroaten zijn vrij stug , we hebben er nog geen een gesproken, afgezien van personeel in restaurants of winkels. We gingen met een ferry boot die niet zo groot was( K 499), je moest erop rijden en dan op de boot keren, terwijl er wel een op en afrit kant was, Eén kant functioneerde waarschijnlijk niet meer, wat een gedoe.

 

 

 

 

 

Rab stad

We staan nu op de camping bij Rab stad. Wel in de sector die aan het water ligt maar `derde rang`, de enigste vrij plek in dit gedeelte vlak bij het strand Geen zeezicht meer, het is hier erg vol en kleine plekken. Of we hadden een stuk van het strand moeten gaan staan, we lopen hier wel zo het water in en gelukkig bomen voor schaduw. Nou ja voor 2 nachten moet te doen zijn. Verder fiets je zo langs het water naar Rab stad toe in 10 minuten, een erg leuk ritje, je fietst door 3 baaien. Voorbij de camping is weer een 4e baai. De stad ligt mooi op een landtong in het water, met dan de baaien ervoor, het doet erg gezellig aan met barretjes en strandjes. Hier en in de stad is het nog niet echt druk maar gezellig. De stad heeft een aantal paleizen van vroegere rijke Venetiaanse families. Verder ook 2 kloosters voor nonnen (Franciscaner en Benedictijner orde). We hoorden de nonnen zingen jammer dat je niet naar binnen kon in hun kerk. Op foto’s buiten was het interieur te zien, zeer de moeite waard. In de hal was een plaatje met gaatjes waar door ze in de hal keken wie er stond en er was een soort draaibak waar je iets in kon leggen, zo kon er iets naar binnen zonder dat ze gezien werden. Toch was er ook vooruitgang want er hing ook een moderne bel met intercom. Praktisch alle kerken zijn hier dicht, de deur is wel open maar dan kom je in een hal met tralies waar je wel het interieur kunt zien en daaraan hangt dan een geldbakje voor donatie!!! De kerk van de Benedictijner orde was wel open hier werden kaarsjes gebrand wat ik nog in geen ander kerk gezien heb. Vandaag behoorlijk warm we zijn blij met onze bomen , nu nog even kijken wat de plannen voor morgen zijn. We hebben nu 3 Kvarner eilanden bezocht maar Cres-Lovinj vonden we toch het mooist.

Een van de grote pleinen in Rabstad.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...