Nationaalpark Krka

 

2011

Zadar

Zondagmorgen van onze minicamping vertrokken naar Zadar. Ondanks dat het zondag was, was het er gezellig druk. Er waren evengoed wel wat winkels open. De Romeinen zaten ooit in Zadar maar ook de Venetianen. De oude binnenstad ligt ook weer mooi op een landtong in zee. Het heeft nog oude stadspoorten, maar in de stad zelf zijn heel veel troosteloze beton complexen uit de sovjet tijd. Men probeert de stad op veel plekken te verfraaien. Er zijn leuke terrasjes op diverse pleinen, toen wij hier begin jaren 70 waren zag je dat helemaal niet. We zijn in de St. Simeonskerk geweest bij de beroemde sarcofaag met de overblijfselen van de heilige Simeon(mummie). De sarcofaag is van 250 kg goud en zilver en op zondag wordt de voorkant geopend voor het publiek. Prachtig ding maar ik vond dat ze hem wel eens mochten poetsen, en natuurlijk geen foto’s, stel je voor!!! Na Zadar zijn we een stuk verder gereden vlak voor Sibenik, nl Vodice. Hier hebben we een nacht op camping Imperial gestaan om de volgende dag Sibenik te bezoeken. De camping ligt niet onaardig ten zuiden van Vodice en bij het volgende plaatsje. Na het lopen in Zadar had ik echter geen puf meer om hier naar toe te fietsen of lopen. De volgende dag dus naar Sibenik. Nou we haken niet vaak af maar nu hebben we een tijdje in de rondte gereden en konden nergens de camper kwijt, ongelooflijk, vreselijk druk allemaal en de bekende parkeerplaatsen met een balk waar we niet onderdoor kunnen. Sibenik op zich is niet zo´n heel bijzondere plaats dus we hadden zoiets van, wegwezen hier, jammer het is niet anders.

De Venetiaanse hoofdpoort, ofwel landpoort van de stad.
 

Krka

Op naar het nationaalpark Krka met de watervallen niet ver van Sibenik. Een wat kleinere versie van de Plitvicemeren. De Krka is een vrij korte rivier die bij Sibenik in zee uit komt en een groot verval heeft. Je kunt op verschillende plekken het park in, parkeert de auto op een groot terrein(gratis) en dan word je met bussen naar beneden gebracht waar je een wandeling kunt maken van ongeveer een uur. Het park is pas open sinds 1985 , men heeft het gebied toen toegankelijk gemaakt. Je loopt over een plankier en wat ook aardig is aan het eind mag je hier onder aan de watervallen zwemmen wat bij Plitvice niet toegestaan is.

 

 

 

 

 

Daar zijn de wandelingen veel langer en dat is voor mij nog geen optie, dit kan ik net goed doen. Best wel een inspanning maar het lopen over het plankier gaat prima, af en toe naar een uitzichtpunt klauteren, maar aan het eind sta je toch beneden in een vallei en dan moet je wel weer de trappen omhoog, nou ja goede oefening zullen we maar zeggen. Zeker wel de moeite waard en ook omdat je grotendeels onder de bomen loopt, dus redelijk koel. ´s Middags dan wel even een uurtje plat. We zijn op een kleine privécamping(Camp Krka) in de buurt gaan staan, met wifi, geweldig toch. Goed gegeten in het kleine restaurant. Morgen rijden we dan weer terug naar Sibenik en gaan dan weer een stuk zuidelijker.

Beneden in het park mag je voor de watervallen zwemmen.

Nieuw

25/11/2023, 13:54
langs-adriatische-kust  Langs de Adriatische kust 2023 We zijn 26 augustus vertrokken voor een reis langs de Adriatische kust: oa Kroatië, Montenegro,...