Trulli gebied

 

2007

Ostuni

Nadat we uit Specchiolla vertrokken zijn gaan we weer een klein stukje van de kust af, we gaan nl het Trulli gebied in. Een trullo is een rond huisje dat gebouwd is zonder mortel. Dit had vroeger met de belasting te maken. Op de daken zijn vaak ook nog witte motieven geschilderd. De motieven zijn christelijk , magische of primitieve symbolen waarvan de betekenis verloren is gegaan. Het is dus een klein rond huisje en als er familieleden bijkwamen werd er een nieuw rondje bijgebouwd.

De belangrijkste en bekendste plaats in het gebied is Alberobello, maar eerst gaan we naar Ostuni, ook wel de witte stad genoemd. Hier vind je nog geen trulli's. Het is een stadje boven op een berg met oude stadsmuur een mooi historisch centrum(centro storico)en allemaal witte huizen. Het is een opeenhoping van op elkaar gestapelde kubussen, wat kasba achtig aandoet. Ook hier weer zo'n Normandische kerk met prachtig venster rozet. Ostuni heeft een grote parkeer plaats even buiten het centrum met een speciale plek voor campers waar je je chemisch toilet kunt legen, waar we dankbaar gebruik van maken. Na Ostuni gaan we naar Locorotondo, ook een witte stad met een centro storico, het doet Grieks en oosters aan.

 

 

 

 

 

Alberobello

We gaan nu naar Alberobello en komen midden in het Trulli gebied en tevens de meest toeristische plaats.Alberobello heeft een camping en daar gaan we maar voor 2 nachten staan zodat we morgen de tijd hebben om de stad op ons gemak te bekijken. We zijn nog redelijk vroeg in het seizoen dus dat valt nog een beetje mee. De stad heeft zo'n beetje 3 wijken waar de trulli's staan, waarvan er een het drukste is en volgebouwd met winkeltjes met souvenirs. Maar als je even van de geijkte paden af gaat vind je nog wel de straatjes waar de gewone mensen van Alberobello nog wonen. Ook even buiten de stad zie je nog de oude trulli's staan. Verder zie je ook nieuwe bungalows gebouwd met een trullodak, inclusief de garage met zo'n dak.

Een trullo op het platteland met een symbool op het dak.

Na het Trulli gebied zoeken we de kust weer op, in de baai van Manfredoni liggen diverse steden met een mooi oud stadcentrum.

Monopoli

We kiezen er een paar uit, eerst Monopoli, een mooie stad met een leuk haventje, zeker een bezoekje waard Bij Giovinazzo drinken we even koffie op een leuk terrasje met een mooi uitzicht op de oude binnenhaven. Bij Bari nemen we de snelweg erom heen en slaan dit bewust over. Bari is de stad met de meeste criminaliteit van heel Italië, dus daar moeten we niet zijn.

 

 

 

 

 

Trani

Daarna gaan we nog naar Trani met de Pellegrino kathedraal, met de prachtige bronzen deur(die overigens binnen staat). We hadden het geluk te kunnen aansluiten bij een Duitse groep met rondleiding en konden dus naar binnen. Heb zelfs een foto van de deur kunnen maken, terwijl dit niet mocht!!! Geen idee waarom dit bij een bronzen deur zo is, bij iconen en fresco's kan ik me dit voorstellen maar bij een bronzen deur. We hebben trouwens in heel zuid Italië prachtige bronzen deuren gezien. De stad Trani was stinkend jaloers op de stad Bari met zijn heilige Nicolaas, de beschermheilige van de kinderen(ja onze sinterklaas dus). Kapers uit Bari hadden in Myra relikwieën geroofd en mee genomen naar Bari. Trani verzon dus een list en "verzon" zijn eigen heilige. Dit werd de bedevaartmonnik Nicola de Pellegrino(pelgrim), heeeeel toevallig met dezelfde voornaam. Nicola kwam uit Delphi en stierf in deze omstreken. Men had bewondering voor hem en Trani adopteerde hem als hun heilige. Dus Trani en Bari hebben allebei een San Nicola. De kathedraal van Trani moest groter en mooier worden dan die van Bari en men bouwde hem in sneltreinvaart af.

Trani met in de verte de kathedraal.