Lecce

 

2007

Na Otranto gaan we weer een stukje van de kust af naar Lecce, de barokstad. Heel veel beeldhouwwerk in zeer zachtgeel gesteente. Wij hebben even buiten het centrum geparkeerd en in het centrum is alles op redelijke loopafstand te bekijken. Probleem met het fotograferen is vaak dat je in de smalle straten de hele gevel er niet op krijgt. De Santa Croce kerk is prachtig, ook weer met zo'n mooi rozet.

Bovenste stuk van de voorgevel van de Santa Croce.

Het is vandaag 2 juni een officiële feestdag voor de Italianen, dwz dat het vrij rustig is want de meeste winkels zijn dicht. Jammer dat de Duomo in de steigers staat.Op het piazza saint oronzo , nu een druk punt in de stad, eindigde vroeger de Via Appia. Als eindpunt staat hier een Romeinse zuil, geschonken door Brindisi waar ook zo'n zuil staat , ook een eindpunt van de Via Appia.Dit was vroeger de oudste weg van en naar Rome. Na Lecce zoeken we de kust weer op maar we nemen de snelweg om Brindisi. Het is weer even zoeken maar we vinden weer een mooi vrij plekje even voor Specchiolla. Het toerisme dat je in dit soort plaatsjes ziet is alleen maar Italiaans, en die zijn er nog niet want hier moet het vakantie seizoen nog beginnen. In Lecce bv heb ik Nederlanders gezien maar hier zie je helemaal geen buitenlandse toeristen meer. We lopen even naar het plaatsje toe om te kijken of we wat boodschappen kunnen doen. Ondanks dat het een feestdag is, zijn de bakker en kruidenier toch open.

Na het eten rijden we even met de camper het dorp in om onze gasfles bij de kruidenier om te ruilen. We hebben inmiddels een Italiaanse fles met aansluiting gekocht omdat ze hier onze Nederlandse flessen niet kunnen vullen. Dit werkt nu het beste want in ieder klein dorp zijn gasflessen te koop. Iedereen kookt hierop, dus gewoon bij de kruidenier fles even omruilen voor een volle fles.