De Etrusken

 

2007

Tarquinia

We zitten inmiddels in de streek Lazio en gaan nu naar Tarquinia. Vroeger was dit het gebied van de Etrusken, 5e en 6e eeuw v. Chr. De Etrusken hebben de mythologie van de Grieken overgenomen. Dit kun je goed zien in het museum van Tarquinia waar je allemaal zwarte vazen ziet met mythologische afbeeldingen net zo als in Griekenland. Zeker de moeite van een bezoek waard. Daarna zijn we naar de necropool(begraafplaats) met de grafheuvel tombes gegaan . Een groot terrein met onder de grond de tombes. Je gaat een trappetje af en staat dan voor een raam waar je een lichtknopje in kunt drukken en zo  de fresco's kunt zien. Soms is het dringen  op de smalle trap en voor het raam.

Cerveteri

Daarna naar Cerveteri, ook een dodenstad maar dan met de opzet van een echte stad met straten. Deze gaat nog verder terug in de tijd, ze zijn ook minder mooi maar een fascinerende plek. Het zijn allemaal ronde koepels, een zg. tumulus, waar de doden werden begraven of gecremeerd en in urnen werden bijgezet. Er werd dan een laatste maaltijd bij de dode genuttigd en het servies werd in nissen achtergelaten. De Etrusken geloofden dat de doden aan dezelfde dingen behoeften hadden als de levenden. Het waren fatalisten, alles was voorbeschikt, de mens was machteloos tegenover de goden. Het verschil tussen ons en de Etrusken is bv: wij geloven dat de bliksem vrijkomt als gevolg van een botsing tussen wolken, geloven de Etrusken dat de wolken botsen om bliksem te maken. Door de godheden gedaan omdat het een betekenis heeft. Zij dreven handel met de Grieken, vandaar ook de Griekse invloeden in hun cultuur. Het waren rijke handelssteden, in de 6e eeuw v.Chr. was de cultuur op haar hoogtepunt. Etrurië ging vrijwel even snel ten onder als het was opgekomen. De Romeinen, die eens door de Etrusken werden geregeerd, lijfden de Etruskische stadstaten een voor een in en in de 3e eeuw v.Chr. was Etrurië verdwenen.

Het terrein met de graftombes in Tarquinia.

De 2 necropolen zijn dus heel verschillend van elkaar, Tarquinia is een kale heuvel met gebouwtjes waar je naar beneden kan maar waar je overal achter glas staat. Cerveteri is meer een "stad" met straten en gebouwen,(de grafheuvels) waar je in kan, een parkachtig geheel. Verder heeft het een grote parkeerplaats waar je gemakkelijk zou kunnen overnachten. Wij rijden echter naar Marina di Cerveteri waar al een heleboel campers aan het strand staan om daar te overnachten. Het is al druk want het is een feestdag in Italië, de volgende dag vertrekken we tgegen de middag richting het meer van Bracciano.