Limnos

2017

Limnos ligt 100 km van het vaste land en heeft 18.000 inwoners.Voor de meeste bewoners is het toerisme slechts een neven inkomst het zijn vooral boerenbedrijven, men verbouwt groenten,fruit en graan. Het is ooit vulkanisch geweest dus de lava heeft de grond vruchtbaar gemaakt. Verder komen de betere wijnen van Griekenland oorspronkelijk uit Limnos. Het heeft geen hoge bergen, het is vooral een glooiend landschap met een grillige kustlijn met dus vele prachtige baaien en stranden.

 

 

 

 

 

Na de 2e wereld oorlog werd Limnos een eiland voor de politieke gevangenen.Er zijn altijd veel militairen op het eiland geweest want het is een strategisch plek ivm de ligging vlak bij de Dardanellen. Het is heel lang verboden gebied geweest voor buitenlanders maar in 1994 zijn wij hier ook met een vliegvakantie geweest. Dat was toen pas kort mogelijk. In de 4e en 3e eeuw v.Chr. zaten hier de Macedoniërs verder zijn hier de Romeinen, de Atheners, de Byzantijen en de Venetianen. Vanaf 1479 was het dus Turks, in 1912 bevrijden de oorlogsschepen van de Grieken de Noord-Egeïsche eilanden, samen met nog wat landen proberen ze een invasie uit te voeren op de Turkse kust. Dit liep zeer slecht af, duizenden geallieerden sneuvelden.

Myrina.

We gaan eerst naar de toeristen en vissers haven van Myrina hier is een groot parkeerterrein.Verder tanken we hier water tanken en naast het havenkantoor is een toiletgebouw waar we ons toilet kunnen legen. Daarna maken we een wandeling door de oude hoofdstraat en kopen een kaart van het eiland. Het toeristenburo bij de haven is nog gesloten, het seizoen moet nog beginnen. Wat is hier in 23 jaar veel veranderd.Het straatje heeft nog steeds de kleine winkeltjes maar veel is opgeknapt en zijn moderne winkels en cafés, maar de sfeer is nog steeds gezellig.

De baai bij Agios Ioannis.

Daarna rijden we richting noorden naar het bergdorp Kaspakas, maken er een wandeling door en bij Agios Ioannis aan de kust staan N39.91791º E25.07241º(waterkraan). Het is een bewolkte middag dus we gaan ons even inlezen over het eiland en de kaart bestuderen. We maken een ritje door de zuidwest hoek van het eiland en houden siësta bij  een haventje met strand ten zuiden van Kodias N39.85248º E25.15357º(waterkraan). We staan er echter vol op de wind en gaan achter in de middag terug naar de west kust naar Paralia Plati dit ligt beschut.Er is een klein haventje(waterkraan) waar we een prachtig plekje vinden N39.85009º E25.06507º.Hier zie je de mooiste zonsondergang van het eiland, alhoewel vandaag het niet helemaal zonnig is, is het toch mooi om te zien.

 

 

 

 

 

Zondag is een stralende dag, we willen naar het kerkje Kakkaviotissa op de Kakavos berg hier even achter Plati.  Na de grote kruising gaat er rechtsaf een ongeasfalteerde weg de heuvels in, klein bordje goed opletten!, Als we het weggetje oprijden ziet het er prima uit maar toch bij 1 heuveltje trekt de Fiat Ducato het niet. Parkeren en dan maar lopen, prachtig landschap, gelukkig is het nog vroeg en waait er een fris windje. Het is 35 minuten lopen dan sta je onder aan de Kakavos berg, jammer dat de camper het niet trok want er is prima parkeergelegenheid.

Onderaan bij de berg is het nog 35 minuten omhoog naar het kerkje.

Dan is het nog eens 35 minuten omhoog, iedere keer denk je als ik om de hoek kom zie ik het kerkje in de grot. Het kerkje uit 1305 hoorde bij een klooster, monikken hadden zich hier verstopt voor de Turken. Vanaf land is het nergens zichtbaar. Net als zoveel dorpjes die zo gebouwd werden ivm piraten. Dinsdag na Pasen is er een dienst in het kerkje en brengt men een icoon omhoog.De icoon wordt door een familie in Kodias bewaard die afstammelingen zijn van diegene die de icoon kreeg van de laatste monnik toen die vertrok. Het was een mooi wandeling daarna gaan weer terug naar het haventje bij Plati,tijd voor een relax middag, wat lezen en zwemmen met 's avonds een prachtige zonsondergang.

 

 

 

 

 

Maandag rijden we weer richting oosten en maken een wandeling door Plati,Thanos en Kodias. In Plati halen we boodschappen bij de plaatselijke supermarkt ook altijd leuk, het is er druk. Buiten staat de visboer, 's morgens zijn de dorpjes altijd gezelliger,na 12 uur is het gedaan, tijd voor de siësta. We komen aan de andere kant van Kodias bij de 5 windmolens in gebruik als hotelaccomodatie bij Rossholidays. Verder richting oosten krijgen we een beetje de lage wetlands, vandaar denk ik de vele klaprozen die we zien. Bij Lichna gaan we aan het strand staan N39.91039º E25.26221º.

De molens bij Kodias.

De volgende dag rijden we de zuidoost punt van het eiland in naar Moudros, hier is 1 van de 2 militaire begraafplaatsen van de gesneuvelden bij de noodlottige aanval op de Turkse kust tijdens de 1st WO .De schepen zochten bescherming in de baai van Moudros en hier werden ook de gewonden verpleegd. Er liggen 887 gesneuvelden op de grote begraafplaats begraven in groepen van hun land van herkomst. De meesten zijn Brits, maar verder komen ze uit Australië, Nieuw Zeeland, Indië en Frankrijk.De verliezen waren vele malen groter maar slechts dit gedeelte kon geïdentificeerd worden. Moudros had 18.000 bedden voor verpleging. Soms werden er 1000 per dag verder getransporteerd naar oa Malta en Egypte.