Thessaloniki

2017

Zondag zijn we naar Thessaloniki gereden,het is een sombere bewolkte dag met af en toe een bui. We staan even ten zuiden van de stad bij Nea Epivates N40.50278º E22.89812º. 1 Mei is een vrije dag in Griekenland, 's morgens is het nog vrij rustig maar in de loop van de dag wordt het druk op de terrassen en bij het strand, er wordt veel gebarbequed.

 

 

 

 

 

Wij hebben ook een relax dag, hebben ons georiënteerd hoe we het logistiek moeten aanpakken om de stad te bezoeken.We hebben op de kaart een parkeerplaats/CP gevonden 1500 m van het centrum, 21 km hier vandaan. Gratis (mix)parking Voulgari N40.59732º E22.96965º Gelukkig is er plaats voor de camper op de P maar dat 1500 m van het centrum is waarschijnlijk aan de rand, Thessaloniki is de hoofdstad van Macedonië en de 2e grootste stad van Griekenland.

De witte toren, het symbool van Thessalonik, aan het einde van de zeer lange boulevard.

We lopen er bijna anderhalf uur over, steeds ook de weg vragen aan mensen die geen Engels spreken. We waren om 9 uur in de stad en bijna half 11 waren we bij de Witte Toren aan het eind van de zeer lange boulevard. Achteraf hadden we beter met de bus kunnen gaan, het busstation is vlak bij de CP. De toren is ooit wit geschilderd door de Turken om de geschiedenis een beetje te vergeten. Men noemde het de Bloedtoren omdat onder de sultan tijdens een slag in 1826 hier een groot aantal mensen afgeslacht werden.

We hebben op onze kaart/plattegrond diverse dingen aangestreept maar het blijft moeilijk zoeken. Het is een zeer drukke lawaaierige stad. De grote lange doorgaande winkelstraat Od.Egnatia is een goed oriënteringspunt. De winkels en cafés zien er modern uit maar als je naar boven kijkt zijn het zeer armoedige gebouwen. Verspreid hier in het centrum staan dan diverse Byzantijnse kerken en bv een Hamam in diezelfde stijl.We bezoeken oa de Agia Sofia uit de 8ste eeuw, van binnen wel mooi gedecoreerd.

De Bazar, de overdekte Osmaanse markthal.

We lopen over de Bazar, de Osmaanse markthal uit de 15e eeuw. Het zijn behoorlijk stukken die we afleggen, nog net te doen bij deze temperatuur. Dan rest ons nog de Galeriusboog, op de witte toren na het bekendste van Thessaloniki. Hier zien en horen we de buitenlandse toeristen. De boog is gebouwd ter ere van de overwinning van keizer Galerius op de Perzen, in 297 n.Chr.

Vlak hier bij staat de Rotonde(300 n.Ch) het oudst bewaarde gebouw van Thessaloniki door Galarius als mausoleum opgericht. De muren zijn 6 m dik, het heeft 8 nissen en de koepel heeft een diameter van 23 m.Het heeft als kerk dienst gedaan, later tijdens de Turken werd het een moskee. Die bouwden er een minaret naast,de enige in heel Thessaloniki.Er zijn gedeeltes van mozaïeken te zien en wat fresco's. We vinden het zo wel genoeg, hier nemen we een taxi terug naar de CP. Voor €6 worden we keurig bij de CP afgezet. Hoewel we dus vlak bij het busstation geparkeerd staan, vergeet je het wel als je de rij bij het hokje voor de kaartjes ziet.

De Galeriusboog, triomfboog over de Od.Egnatia,gebouwd ter ere van de overwinning op de Perzen in 297 n.Chr.

Nee Thessaloniki is niet een stad die we iemand aan zouden raden, voor ons is eenmalig genoeg.De CP vinden we geen goede overnachtingsplek dus gaan we richting Halkidiki. Voor de Griekenland kenners, Pella even boven Thessaloniki hebben we overgeslagen, want in 2008 waren we hier ook, prachtige vloermozaieken, zeer de moeite waard.