St.Lorenzen 2020

2020

St.Lorenzen

We rijden het dal van de Drau uit, Sillian is de grensplaats in oost Tirol, dan rijden we bij Innichen zuid Tirol binnen, Italië dus. Links van ons zien we dan de toppen van de Dolomiten. We kennen het Pustertal goed, hebben ooit op de diverse wintercampings gekeken maar camping Wildberg bij St.Lorenzen bevalt ons het beste. Een klein plaatsje vlak bij Bruneck, een mooi stadje onderaan de Kronplatz, het skigebied van 2273 m.

 

 

 

 


Maar vlak voor Bruneck bij Percha slaan we rechts af en gaan de bergen in naar de Erdpyramiden bij Platten, P2 N46.81227º E12.00600º . De omstandigheden zijn goed, mooi weer en schone wegen, het is best wel een steile klim van 12% via Platten. Op internet had ik al een en ander over deze Erdpyramiden,en de wandeling er naar toe, gelezen. In het begin een steile klim en dan een wandeling van een half uur, wat beneden ook aan stond. Nou wij doen er veel langer over, op meer dan de helft van het pad ligt sneeuw of is het ijzig. Gelukkig hebben we de sneeuwkettingen mee dus die worden omgedaan. Ook liggen er nog veel omgewaaide bomen op het pad.

Op weg naar de Erdpyramides.
.

Een mooie wandeling, maar niet voor mensen met hoogtevrees en ook niet aan te raden als het pas gesneeuwd heeft. De aardpyramides zijn een natuurverschijnsel dat onder bepaalde omstandigheden kan ontstaan, lange regenperiodes afgewisseld door lange droge periodes. De grond moet van een korrelige structuur zijn(gletscher moreneklei), die in droge toestand keihard is. Wanneer het met water in contact komt wordt het weggespoeld en blijven de grote stenen,die ook in de leem zitten, liggen. Zo ontstaan de pyramides met de stenen er boven op.

Hiervandaan is het nog maar 13 km naar camping Wildberg, een leuke camping vlak naast het dorp en bij het station N46.78125º E11.89721º. De camping had ooit 2 gedeeltes maar sinds afgelopen zomer is er een groot stuk bijgekomen met een zeer groot sanitair gebouw. Toen we er vorig jaar februari waren was men hier druk mee bezig. Er zijn nu ook 3 tarieven. We staan nu op het grote nieuwe boven gedeelte met gasaansluiting, water en afvoer bij de plek en ook afvoer voor het chemische toilet, wat een comfort. Ja wel even wat anders dan de andere gedeeltes, een beetje massaal, even wennen dus.

Camping Wildberg, uitzicht op zwembad en de appartementen.
De ingang naar de binnenplaats en receptie.
De binnenplaats met receptie, sanitärgebouw en de stal.
De kippen lopen los op de binnenplaats.
bwd  Set 1/2  fwd

We zijn hier nu voor de 6e keer in de winter en hebben er ook wel eens in de zomer gestaan. Dit is een mooie onderbreking als je naar het zuiden gaat, niet ver van de Brenner autobaan, klein stukje het Pustertal in. We maken even een rondje dorp, doen een boodschap in de grote supermarkt en voelen ons weer helemaal thuis, een heerlijk dorpje. Als we terug komen worden net dieren(2 pony’s en ezeltje) naar de stal op de camping gebracht. De kinderen van de camping mogen dan mee helpen. De camping heeft heel veel dieren oa kippen en lama‘s.

 

 

 

 

 

 

Taufers

Zondag gaan we eerst met de trein(10.22) naar Bruneck, daar nemen we de bus(450 1037) naar Taufers(13 km) en zijn dan om 11.07 in Taufers, allemaal gratis met onze OV kaart die je van de camping krijgt. Hier ligt bij Sand in Taufers in het Ahrn dal, een groot kasteel boven op een rots. Men noemt het een van de mooiste kastelen in Tirol. Gesloten tussen 13.00-15.00, dus het is even plannen ivm het vervoer en rondleiding 11.00 in het Duits, 12.00 in het Italiaans.

Het kasteel was tot de 13e eeuw de residentie van de heren van Taufers, onafhankelijke aristocraten die behoorden tot een van de aanzienlijkste familie van Tirol, die echter in 1340 uitsterft. Later komen er diverse eigenaren, nu is het bezit van het Südtiroler Burgeninstitut. Het is weer een steile klim omhoog, je kunt het (in de winter?) alleen met rondleiding bezoeken €8, €6 65+. Om 11 uur was de Duitstalige, waren hiervoor net te laat dus wij gaan met de Italiaanse mee. We krijgen wel een blad met Engelse tekst mee. Wat opvalt is veel kamers compleet met hout afgetimmerd en het kasteel heeft heel veel Majolica tegelkachels, bijzonder voor die tijd verwarming in de kamers.

Kasteel Taufers.
De binnenplaats van kasteel Taufers.
Uitzicht van af een gallerij op de binnenplaats.
Kamer met een Majolica tegelkachel .
bwd  Set 1/2  fwd

Je krijgt een aantal kamers te zien en de kapel met fresco‘s(niet spectaculair), verder de bibliotheek met de mooiste kachel. Helaas van deze geen foto, het is nl verboden te fotograferen, belachelijk. Ik heb een paar foto’s kunnen nemen oa de kachel uit Delft. Het kasteel had een eigen schooltje voor de kinderen van de adel, een wapenkamer en martelkamer. Natuurlijk genoeg moois om te fotograferen zoals meubels, geschilderde kinderportretjes etc. maar helaas .

 

 

We gaan wat eten in het dorp en met de bus van 14.55 terug en zijn dan om 15.37 terug in St.Lorenzen. Wat een luxe zo‘n gratis OV weekkaart en een perfect geregeld vervoer netwerk van trein en bus. Top voor de camperaars, niet alleen in de winter voor het skiën maar ook in de zomer.

Maandag is het weer een prachtige dag, we gaan skiën. Het station is vlak bij de camping, we gaan met de trein naar Percha(15 minuten) waarvan hij 3 minuten in Bruneck stilstaat. Het is hier een enkel spoor dus hier moet de trein even wachten op de tegemoet komende trein. Uit de trein op het perron skipas kopen en dan de 10 persoons lift in omhoog naar de top van de Kronplatz op 2275m. Het duurt dus even voordat je boven bent maar je hebt wel steeds prachtig uitzicht in het Pustertal dal.

Kronplatz

Boven op de top is het altijd druk, chaotisch om dat hier zoveel liften van alle kanten komen. Hier staat de grote bel die altijd om 12 uur luidt. Het weer is schitterend maar de temperatuur is veel te hoog 13°, papsneeuw, hier boven staat natuurlijk steeds de zon op. Het is voor mij eigenlijk niet te doen, afgezien dat het zacht is, het vervelendste zijn de zachte opgeschoven hopen sneeuw. Ik dacht we zitten vrij hoog dus misschien valt het mee, niet dus. We houden het snel voor gezien, jammer maar ik heb geen zin om hier morgen de rekening gepresenteerd te krijgen. De afdaling naar de trein is de langste van het hele gebied 7 km nl, een mooie afdaling maar ook nog grotendeels een rode afdaling. We nemen de grote(10pers.)lift weer naar beneden.Helaas, maar het lijkt me een verstandig besluit, als we weer op de camping zijn zitten we buiten in de zon koffie te drinken het lijkt wel lente. De camper geeft aan dat de buitentemperatuur 18° is.

De top van de Kronplatz.

 

Bruneck

Vandaag is het zwaar bewolkt, de top van de Kronplatz zien we nu niet. We gaan vanmorgen naar Bruneck en maken een wandeling door de mooie oude binnenstad. Allemaal oude huizen met leuke details, en een paar oude stadspoorten, gezellige plek om te winkelen. Boven de stad ligt het slot Bruneck met het Messner Mountain Museum, MMM Ripa, van de bekende bergbeklimmer Reinhold Messner. Hij laat hier het leven zien van de bewoners van de belangrijkste berggebieden op aarde in oa Andes, Tibet, Mongolië, Himalaja en de Alpen. Heel erg mooi uitgebeeld met oa de tenten waar men in woont.

De hoofdstraat in het oude centrum.
.

Er is voor morgen regen voorspeld dus we gaan richting huis, we zijn hier denk ik al 8 x geweest, het bevalt ons hier heel erg goed, de camping, de locatie, en de mogelijkheden om iets te ondernemen. We hebben inmiddels al heel veel ondernomen met de gratis OV kaart tot aan Bolzano(Ötzi de iceman!), aan toe. Ook naar Ober Bozen en het smalspoor treintje naar Klobenstein met ook Erdpyramiden. Het Pusterdal door naar Innichen en dit jaar naar kasteel Taufern.

 

Vorig jaar waren we naar Meransen, in 2018 naar Brixen, en de beiden meertjes Pragser Wildsee en Antholzer See(beiden in een zijdal) zijn ook leuke uitstapjes. Voor de geïnteresseerden valt het allemaal te lezen met extra info op mijn eigen site www.opstapmetdecamper.nl Zoeken bij St.Lorenzen, San Lorenzo , Bruneck, Brunico of camping Wildberg.

Het is 1100 km naar huis, we overnachten op de CP in Asschaffenburg N49.97028º E9.13824º, €6. Dit is even een pittig stuk maar we kennen deze CP en er is stroom, wat altijd prettig is, €2 is ruim voldoende voor de hele avond en nacht. De volgende dag zijn we in de loop van de middag weer thuis. Het was weer een mooie reis met mooi weer, met bekende maar ook weer wat nieuwe plekken. Totaal 2550 km gereden.

Voor de geinteresseerden op het reisblog www.pindat.com staan meer foto's van de reis. Even zoeken bij : op stap met ina en marinus