Lienz

2020

Lienz

Donderdagmorgen weer uit Mauterndorf vertrokken naar Lienz, nu eenvoudig via de Katschberg (tol)tunnel en autobaan. We staan op Camping Amlacherhof in het plaatsje Amlach dat 2 km buiten Lienz ligt N46.81277º E12.76402º. Een echt boerendorpje met vakantiehuizen.De stadscamping van Lienz is ‘s winters gesloten, zo ook eigenlijk deze camping, maar op aanvraag kun je hier wel terecht.

 

 

 

 

 

Ik had geïnformeerd bij de VVV van Lienz waar wij zouden kunnen overnachten want op de CP in Lienz, parking bij het station, is het verboden te overnachten en de stadscamping Falken is 's winters gesloten. Op het terrein van de camping is een groot mooi Jugendstil gebouw met vakantie appartementen. Er is in januari wat email contact geweest en vlak voordat we aankwamen even het telefoonnummer gebeld dat ik gekregen had. Men zorgt dan dat er iemand is voor ontvangst. We hebben een sleutel van een lekker warme privé badkamer beneden in het grote vakantiehuis, tevens sanitairgebouw van de camping.

Amlach .

Vandaag met de bus, die om het uur rijdt naar Lienz.We hebben van de camping een Gästekarte gekregen, dan is de bus gratis. Lienz heeft een mooie kleine oude binnenstad met een paar bezienswaardigheden. Zoals het Liebhaus( stadhuis )op het hoofdplein, diverse kerken, de Mariensäule op de Johannesplatz, een gedenkteken op de plek waar ooit een kerk stond die bij de grote brand in 1798 afbrandde. De stad ligt tussen de rivier de Isel en de Drau in, bij de Isel is nog een oud stuk stadsmuur met toren. We maken een wandeling langs de diverse dingen, het is heerlijk weer, de terrassen in de zon zitten vol.Vrijdagmiddag(en zaterdagochtend) is er een kleine markt met stalletjes van vooral lokale produkten.

De Hauptplatz .

Dan bezoeken we nog het kleine Kozakkenmuseum, Am Tristacher-Steg 39. Eigenlijk is het voorbij  de Liebburg op de Hauptplatz,de ingang zit een beetje verstopt in een portiek bij een winkel, trap op naar 1ste etage.  De beheerder  vertelt ons iets over de geschiedenis van de Kozakken.Voor de toegangsprijs kun je zelf beslissen wat je geeft. Een en ander is uitgestald in 2 grote kamers, toch leuk om iets te horen over voor ons een onbekend stukje geschiedenis. De Kozakken waren Russische volksgroepen met een onafhankelijke levenswijze maar die zeer tsaar gezind waren. In 1683 hebben ze Wenen van de Turken bevrijd. In de burcht Mauterndorf lazen we al dat de Turken regelmatig Steiermarken en Karinthië binnenvielen.

De vrijdagmiddag markt .

Tijdens de 2e WO waren de Kozakken anti Sovjet en streden als wraak tegen de Russen aan Duitse zijde mee. In juni 1945 werden ze (70.000) door de Britten aan Rusland uitgeleverd, terwijl ze zelf in 1920 Rusland al ontvlucht waren. Volgens Stalin waren het republiek verraders en werden ze verbannen naar oa Siberië. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie komt er een wederopstanding van de Kozakkencultuur in oa Rusland, Oekraïne Tegenwoordig kennen we de Kozakken alleen nog van hun koren en de verenigingen hier en daar. Als we weer terug op de camping zijn horen van de camping/huis eigenaar dat het grote huis ooit de residentie was van de schoondochter van Sisi.