Lofer 2020

2020

Lofer 2020

We staan weer op camping Grubhof in St.Martin bij Lofer, een top (winter)camping N47.57420º E12.70899º. We hebben al op diverse wintercampings gestaan maar het comfort en de zeer ruime plekken hebben we nog nergens gezien. Gas stroom en water bij je plaats. Brede paden en ook de ruimte tussen de straatjes is ongekend. Vandaar dat we hier steeds weer terug komen.

 

 

 

 

 

Vooral het nieuwste sanitair gebouw(1)is een heerlijke luxe, zeker in de winter. Ook hier alles zeer ruim van opzet, cabines tot afwasruimte aan toe. Het heeft vannacht gesneeuwd, we gaan met de skibus naar het dorp. De bus rijdt ieder half uur over de camping en zet je voor de gondel in het dorp af, comfortabeler kan het niet. We maken een wandeling door het dorp dat we natuurlijk goed kennen maar zien toch weer nieuwe dingen. In de hoofdstraat hebben bijna alle huizen een bord aan de muur met oude foto’s en de geschiedenis van het huis.

De skibus stop op de camping voor het skidepot.
.

Grappig om ergens te lezen dat in 1924 in Tirol het rechts rijden werd ingevoerd, om zo een einde te maken aan de verwarrende situatie dat men in Duitsland rechts reed en tot die die tijd in Tirol links. Terug lopen we, waarvan het laatste stuk langs de rivier de Saalach waar ook de camping aan ligt.Het weer is hier rustig, geen wind hier in het dal, Lofer ligt in een kommetje ingesloten met rond om bergen.

Zijgevelbeschildering op de oude brandweerkazerne.
Schietschijven op de gevel van een huis.
Schietschijven ergens op de berg.
Uithangbord van het hotel Schweizer.
bwd  Set 1/2  fwd

Na de lunch en siësta, de andere kant uit gelopen langs de rivier, door het boerengehucht Strohwolln en St.Martin via het wandelpad langs de weg weer terug, een leuk rondje. Donderdag een zonnige dag met een beetje sluierbewolking, prima dag om te skiën. We gaan met de bus van 11 uur naar het dorp. De sneeuwcondities zijn goed, nergens ijsplekken gezien. Er is een nieuwe 8 persoons lift de Senderexpress.Het is alleen druk bij de familyexpress, er zijn natuurlijk heel veel kinderen ivm de schoolvakanties. Na 3 uur houd ik het voor gezien, de knie begint wat te zwabberen, ik val ook 1 keer gelukkig in losse sneeuw, maar toch een teken om te stoppen.

Nog even wat drinken op een terras en dan gaan we het laatste stuk met de lift naar beneden om de knieën te sparen, beneden bij het dal is de sneeuw vaak papperig ivm de hogere temperatuur. We kunnen net met de bus van 3 uur weer terug, het was niet lang maar ik ben wel geweest en de periode rond het middag uur is qua weer ook het mooist. Het uitzicht over de besneeuwde bergen is prachtig met dit weer.

Lofer skigebied.
.

Vrijdag een regenachtige dag, we houden maar een rustdag, wat lezen, als het bijna droog is halen we wat boodschappen. ’s Middags wordt het weer iets beter en gaan we lopend naar het dorp. We lopen dan naast de Loipe door het veld aan de andere kant van de weg naar het dorp. Maken een kleine wandeling door het dorp en gaan weer met de skibus terug naar de camping. Morgen naar een nieuwe voor ons onbekende bestemming.