Mauterndorf

2020

Mauterndorf

Dinsdag(18-febr) uit Altenmarkt vertrokken, we gaan naar Mauterndorf. Er zijn 2 mogelijkheden, stukje terug rijden en via de autobaan en de Tauerntunnel of via de mooie route over Obertauern en de Tauernpass(1738 m) en Twengerpas, slechts 1381 m. Een route van totaal 42 km verboden voor aanhangers(caravans) en 12% stijging en daling. Op de ANWB routekaart staat mooie route maar niet aanbevolen in de winter.

 

 

 

 


Het is prachtig weer dus we kiezen voor de Tauernpass route, we laten ons niet zo snel van de wijs brengen.En inderdaad een schitterende route via Obertauern, een zeer hoog skigebied. Als je de 12% daling hebt gehad kom je bij Mauterndorf.

De Tauernpass route.

Even voor het dorp ligt de camping onderaan de pistes van het skigebied Grosseck-Speiereck N47.14233º E13.66517º. We zitten hier op 1150 m hoogte dus het is ietsje kouder, toch kunnen we tussen de middag een broodje eten buiten in het zonnetje. Daarna gaan we lopend naar het dorp een wandeling via een wandelpad van een half uur. Wij doen er toch iets langer over het pad is besneeuwd en hier en daar wat ijzig.Vlak voor het dorp ligt burcht Mauterndorf, het voormalige Mautstation, hier werd dus tol geheven. Het dorp heeft nog mooie oude huizen met authentieke details.

 

 

 

 

 

Heel wat anders dan het super toeristische Altenmarkt, meer in de sfeer van Lofer. Ook met info bordjes over wat voor huis het geweest is . Er staat ook nog een mijlsteen in het centrum uit de Romeinse tijd( ± 200 n.Chr). De Taurach stroomt langs de camping en door het dorp. Op een huis staat dat hier beneden bij de rivier de dieren geslacht werden. De (ooit houten)brug boven bij het huis heette de vleesbrug omdat er 4 “stalletjes” waren waar vlees verkocht werd.

Links tegen het huis aan, de mijl steen, tussen de 2 huizen was ooit de houten vleesbrug.

De dag begint goed vandaag met zon, maar er komt slechter weer aan. Hier skiën stond niet op in planning, we gaan met het busje, dat ieder kwartier rijdt vanaf de piste, naar de burcht Mauterndorf. In de winter is de prijs aangepast €7,50 omdat niet alles te bezichtigen/toegankelijk is. Open van 10.00-18.00 verschillende dagen wat wisselt per maand!!! Je krijgt een audiotoer mee in het Nederlands, er wordt het een en ander uitgebeeld over de Middeleeuwen, hoe men leefde. En je hoort wat over de geschiedenis van de burcht, ooit stond hier een oud fort uit een paar eeuwen v.Chr. Dit was een post op de belangrijke Romeinse handelsroute(Via Imperiales) van zuid naar noord over de Tauern, vandaar ook de mijlsteen in het dorp.

Burcht Mauterndorf.
Rechts de burchtheer, degenen die alles regelde en de belastingen inde.
Heel veel verkleedkleren incl. hoeden en petten.
Uitzicht vanuit de burcht.
bwd  Set 1/2  fwd

De burcht is ook in het bezit geweest van aartsbisschop Leonhard von Keutsschach, zijn slaapkamer heeft nog de originele houten beschilderde muren. In 1894 kocht Hermann Epenstein de burcht die zwaar vervallen was en renoveerde alles. Er is een kleine tentoonstelling hierover en over de speciale gast Hermann Göring die het zelfs in 1939 in zijn bezit kreeg. Aan het eind van de 2e WO vluchtte hij zelfs naar dit kasteel. ‘s Zomers is er oa het Lungauer Landschaftsmuseum in de burcht geopend en je kunt de toren bezoeken, beiden zijn nu gesloten. Maar het is toch een leuke locatie om te bezoeken, ook voor kinderen er is in de ridderzaal een hoek met heel veel Middeleeuwse kleding, ook in kindermaten. We gaan met het busje weer terug, achter in de middag hebben we af en toe een korte sneeuwbui.