Valkenburg

Valkenburg

december 2020

1ste Kerstdag, eindelijk een zonnetje, we gaan op de fiets naar Valkenburg. Het is maar 3 km maar onderweg kom je langs 2 bezienswaardigheden nl de kastelen Genhoes en Schaloen beiden in Oud-Valkenburg.

 

 

 

 

 

Bij Genhoes mag je niet verder dan de poort maar bij Schaloen is het toeristisch, hier kun je wandelen en rond het kasteel zijn de zgn oude economiegebouwen, nu hotel en restaurant etc. Nu is er buiten iets te eten en drinken te koop.

De toegangspoort van kasteel Schaloen.

In Valkenburg parkeren we de fietsen en maken een wandeling door het oude historische centrum. Het heeft natuurlijk een paar oude stadspoorten en oude gebouwen, waar bordjes met de geschiedenis op staan.

Zoals bij de Fransche molen, hier bouwde destijds een geëmigreerde Fransman de eerste graanmolen. De molen lag op een kruispunt van weg en waterweg die destijds van economisch belang was. Op diverse huizen zien we grote oude reclameborden. Het is gelukkig rustig in de stad, hier en daar kun je iets te eten of drinken kopen.

De Fransche molen uit 1804 toen werd hier de constructie van de eerste graanmolen voltooid.

Op het Theo Dorrenplein, bij het mooie VVV gebouw, kopen we een koffie en een broodje goulashkroket en kunnen dat nog op een bankje in de zon opeten. Prettig toch even ergens te kunnen zitten om wat uit te rusten. Het VVV gebouw was in 1661 het Spaanse Leenhof toen het land rond Valkenburg verdeeld werd tussen de Spaanse kroon en de Republiek der Nederlanden. De Geul was hoogstwaarschijnlijk de grens.

De kasteelruïne op de Heunsberg is natuurlijk gesloten net zoals alle andere bezienswaardigheden. 2e Kerstdag een fietsrondje gemaakt ten zuiden van de Geul via Wijlre, het (Brand)bierdorp, Gulpen, Scheulder en Sibbe weer naar Valkenburg. Bij Wijlre even fout gereden maar de route via kasteel Wijlre weer gevonden. Goed aangekleed want het is wel zonnig maar behoorlijk koud.

Het Geuldal.

Het is hier een leuk fiets en wandelgebied met veel kastelen. In Valkenburg even een frietje gegeten, het is nu iets drukker dan gisteren. We gaan de stad niet meer in en gaan weer terug naar de camping, ‘s middags weer Glühwein tijd . Je ziet dat het weer gaat veranderen, morgen komt er weer regen met harde wind.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...