Doesburg

Millingen

december 2020

Niet Venlo maar Doesburg is het geworden. Gistermorgen bij de jachthaven van Venlo gekeken en dat vonden we niks dus weer verder naar plekje bij Groeningen: De Ezelgasterij aan de Maas. Ging het ook niet worden, door naar Millingen aan de Rijn. Dwars door Mook en Groesbeek(ook een mooie omgeving) en een stukje Duitsland, naar CP ‘t Crumpse hoekje N51.85624º E6.03145º €12, inclusief stroom en met alle voorzieningen, behalve een afwasplek.

 

 

 

 

 

Van de 12 plekken, keurig op grind, zijn er nog 2 over! Maar helaas valt er af en toe weer een bui, dus niks te wandelen of fietsen. We hadden graag gefietst hier in de Millingenwaard en Ooijpolder. Marinus heeft hier aan de overkant bij het kanaal in Pannerden gewoond, eventueel met pontje over naar Pannerden. Het is wel droog maar er zijn weer wat buien voorspeld, dus het wordt weer een rit met de camper. Jammer, prima CP om toch nog eens naar terug te gaan.

Doesburg

De volgende dag verder gereden, nu naar de CP bij de passantenhaven in Doesburg vlak bij het oude centrum. De CP is een deel van de grote P net buiten het centrum, N52.01105º E6.13259º.  In de winter gratis plek omdat dan de voorzieningen gesloten zijn, stroom via paal met 50 euroct muntjes.

CP/P bij de passantenhaven.

Doesburg is een oude Hanzestad aan de IJssel met een mooi oud historisch centrum. De stad kreeg al in 1237 stadsrechten, 60 jaar eerder dan Amsterdam. Destijds dus een rijke stad dat te zien is aan de grote handelskantoren, koopmanshuizen en de pakhuizen. Aan het eind van de 15e eeuw veranderde dit door het verzanden van de IJssel. Door de 80tig jarige oorlog en de Franse bezetting kwam de stad in een nog dieper dal. In de Middeleeuwen kende Doesburg diverse kloosters.

Het oude centrum van Doesburg.

Het Grote Convent was van oorsprong een begijnenhuis, later werd het het Arsenaal, maar in 1933 werd het garnizoen uit Doesburg teruggetrokken. In het begin de van de middag is het droog en maken we een wandeling door het mooie oude centrum. Op de diverse historische gebouwen een info bord. Woensdagmorgen is er een kleine markt bij de Martinikerk.

De achterkant van het Arsenaal.

‘s Zomers is hier best veel te zien, ook qua leuke kleine musea, nu is natuurlijk alles dicht, maar de binnenstad is zeker ook nu nog een bezoek waard. Achter in de middag, onder de paraplu want het regent weer even, nog even een kleine wandeling. We wensen jullie morgen een fijne en rustige jaarwisseling toe en een gezond 2021.