Vanuit Thorn eerst naar de camping in Schimmert gereden(38 km), we vonden het niks, geen verharde ondergrond wat met deze regen toch wel gewenst is. Prima locatie als je wat kunt fietsen maar het regent dus dat wordt niks. Ik had een stuk of 10 campings hier in Zuid Limburg uitgezocht waarvan 5 als eersten opties. Er zijn hier heel veel campings maar de meeste zijn per 31 oktober gesloten, of zelfs eerder.
Door naar Heerlerheide, 14 km verder, tussen Brunssum en Heerlen, Camping Hitjesvijver N50.92122º E5.95712º. Voor deze plek gekozen omdat het 500 m van het centrum van het dorp is. Betere plek/ondergrond om te staan, zeker met de regen vandaag en niet zo ingebouwd tussen de huisjes/caravans. We vinden het een prettiger aandoende camping, er is ook verwarmd sanitair. Wat sfeer gecreëerd met de kerstverlichting en maar wat lezen en relaxen.
Als het achter in de middag droog is, op een paar enkele spetters na, lopen we naar het dorp. Een vrij modern centrum met natuurlijk alleen de essentiële winkels open, het is er rustig. In de winkels die gesloten zijn brandt wel het licht dat doet wat minder somber aan. Maar misschien is dat bij ons ook wel in de stad, geen idee. Vanmorgen toch weer vertrokken, plekje en camping was prima maar de locatie/omgeving was niet erg inspirerend. Vlakbij is de Brunsummerheide maar fietsen was weer geen optie ivm de regen.
Op naar Schin op Geul slechts 14 km zuidelijker naar de ACSI camping Vinkenhof N50.84940º E5.87369º. Het terrein is hier en daar wat rommelig ivm graafwerkzaamheden. Er komen nl diverse plekken met eigen sanitair. Maar we staan met uitzicht op de heuvels rond Schin op Geul, wat een leuker uitzicht is als je in de camper zit bij een druilerig regentje. Het is dus weer lezen en puzzelen tot 4 uur als het eindelijk droog wordt.
We maken een wandeling naar het dorp, prettig even wat frisse lucht te happen. In het dorp staat de Sint-Mauritiuskerk die zowaar open is. Met een oud doopvont uit de 14e eeuw, horen we van de koster(?) die in de kerk aanwezig is. Het voorste stuk van de kerk is het oudst uit de 11e eeuw met kleine Romaanse ramen, later is er steeds meer aangebouwd in Gotische stijl, met grote hoge ramen. Dan lopen we de berg op naar het oude stationnetje uit 1913.
Begin 20e eeuw werden hier diverse stations en spoorlijnen aangelegd ivm de mijnindustrie. Aan 1 kant van het station is een perron waar zomers, denk ik, een oude trein met stoomlomotief rijdt.En je ziet er nog wat attributen van vroeger. En er is nog een authentieke wachtruimte voor de 1ste klas, helaas gesloten nu.