Hattem

Hattem

december 2020

We gaan weer een stukje noordelijker en rijden toeristisch gedeeltelijk over de dijken langs de IJssel. Bij Olst kijken we bij het pontje dat voor Marinus nostalgie is want zo’n pont vaarde ook vlakbij waar ze in Pannerden woonden. De volgende stop is Hattem, nog net in Gelderland,  Hanzestadje en vestingstadje aan de IJssel dat zijn stadsrechten in 1299 kreeg.

 

 

 

 

 

Ook hier weer de gotische bouwstijl, de Hanzegotiek met de zgn trapgevels. Via het Hanzenetwerk werkten vierhonderd jaar lang zo’n 200 Hanzesteden samen. Dit bracht hun grote welvaart door oa uitwisseling van vrije goederen en door gunstige privileges te verwerven. Een zeer machtig stedennetwerk dat sterk stond tegenover de landsheren.

De Dijkpoort van Hattem.

We staan op de CP Marina bij de jachthaven en vlak bij het centrum van het stadje N52.47696º E6.06865º, €15 met voorzieningen incl.wifi. We hadden ivm oudjaar via het internet gisteren even gereserveerd om zeker van een plek te zijn. Een leuk stadje, maar toch niet met de grandeur van Doesburg, waar de welvaart en rijkdom van destijds duidelijk nog zichtbaar is.

Vanmorgen wat lichte regen gehad maar nu is het droog en we maken een wandeling door het stadje. Het is het kleinste Hanzestadje met een mooie oude toegangspoort de zgn Dijkpoort met ernaast het vroedvrouwenhuisje. De Gemeente betaalde de vrouw om gratis te assisteren bij de bevalling van arme gezinnen. Verder een apart stadhuis , Waaggebouw en de St.Andreaskerk en vooral veel kleinschalige winkels.

Het kerkplein bij de Grote of St.Andreaskerk.

‘s Middags wordt aan de andere kant van de haven met carbid geschoten, ik las op internet dat het niet overal verboden is. Als het avond is maken we nog een kleine wandeling door het stadje, maar de verlichting van de mooie gebouwen valt een beetje tegen.

We hebben een redelijk rustige avond met af en toe wat geknal en om 12 uur vuurwerk bij het stadje en bij Zwolle. Dit was na een half uurtje over en hoorden we in de nacht nog af en toe een knal maar gelukkig niet hier vlak bij de CP en de haven.

Replica van de kooi van de Graaf van Wassenaer .

We gaan nu na de koffie naar huis, de voorspellingen van het weer afgelopen tijd waren natuurlijk niet goed maar we wilden toch weg omdat het er voorlopig niet meer van komt ivm mijn knieoperatie op 19-1. Ondanks mijn beperkingen ivm het lopen en het natte weer hebben we toch veel gezien en inspiratie opgedaan voor plekken waar we zeker nog wel weer eens naartoe willen. Allemaal een voorspoedig 2021 in goede gezondheid en laten we hopen met wat minder moeten en wat meer mogen!

Nieuw

25/11/2023, 13:54
langs-adriatische-kust  Langs de Adriatische kust 2023 We zijn 26 augustus vertrokken voor een reis langs de Adriatische kust: oa Kroatië, Montenegro,...