Thorn

Thorn

december 2020

In de loop van de ochtend weggegaan en staan nu in Thorn op de CP/P, N51.158489º E5.843995º, €2,50 voor 24 uur, geen voorzieningen maar vlak bij het centrum. Lang geleden waren we al eens in Thorn toen hier een groot Zandsculpturenfestijn was. Thorn was ooit een minivorstendom en staat nu bekend als het witte stadje.

 

 

 

 

 

Het minivorstendom stond onder leiding van een abdis en er woonden 20 adellijke Stiftdames. Een Stift is een kloostergemeenschap met vrijzinnige orderegels. In het Damesstift konden alleen ongetrouwde vrouwen uit de hoge adel intreden. Vrouwen binnen de orde die wel wilden trouwen, woonden buiten de kloostermuren in eigen huizen.

Het oude centrum met vooraan een dorpspomp en uitzicht op de toren van de Abdijkerk.

Veel woningen van deze Stiftdames zijn bewaard gebleven, zoals het uit 1648 afkomstige Huis met de drie kogels. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt. Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde. Zij voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking metselde deze dicht om de belastingaanslag te beperken. Om de littekens van de armoede te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.

Vanaf toen kreeg het historisch centrum van Thorn zijn kenmerkende witte kleur. Als we rond de middag in Thorn zijn knapt het weer op, het is droog en heel af en toe zelfs een beetje zon. We maken een kleine wandeling door het mooie stadje, gezellig versierd en met veel mooie deuren met een prachtige kerstkrans. Op de gevels diverse gevelstenen met 16 en 1700 als jaartal en ook veel aparte muurankers.

Het oude centrum van Thorn.

Het is stil natuurlijk met hier en daar wat mensen, er is 1 kiosk open waar je wat te drinken en eten(oa poffertjes) kunt kopen. We zien dat er hier veel fietsroutes zijn en ook wandelen er steeds mensen voorbij naar het water ten zuiden van Thorn, een waterrijk gebied, buitengebied van de Maas. Achter in de middag als de lichtjes branden maken we nog even een kleine wandeling door het centrum. Het is de hele middag droog geweest met slechts een paar druppels rond 5 uur, een prima dag. Wat een rust nu hier, ook op de grote parkeerplaats, met nog 1 camper hebben we hier prima overnacht.

 

 

 

 

 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...