Brunico

2014

Zondagmorgen sneeuwt het, we hadden niet geplanned om vandaag in het weekend te skiën. We gaan met de trein naar Brunico(Bruneck). Vanaf de camping loop je in 3 minuten naar het station, dat praktisch aan het eind van de camping ligt. We hebben een gratis kaart gekregen van de camping voor een week vervoer met de trein. Sinds 2011 heeft men een station gemaakt even voorbij Bruneck waar je zo vanuit de trein in de gondel stapt die omhoog gaat naar de Kronplatz(2275 m.). Er is wel een skibus maar die gaat vanuit het centrum van San Lorenzo en die rijdt niet zo frequent en de trein gaat ieder half uur. Brunico ligt 3 km verder dus na 5 minuten stappen we uit de trein en lopen naar het centrum. Het heeft een mooie oude binnenstad met een paar oude toegangspoorten. Het is even boven nul dus de sneeuw die gevallen is blijft nauwelijks liggen en later gaat het over in regen.

Maandag was het droog maar we vonden het geen skiweer dus zijn we weer met de trein naar Bruneck gegaan. Even een herkansing na het druilerige weer van gisteren. Prima verbinding: 3 minuten lopen naar het station en 5 minuten met de trein, met genoeg plek om te zitten. Bruneck heeft een mooie oude binnenstad met  een gezellige winkelstraat, dus 's morgens wat gewinkeld en 's middags zijn we naar het kasteel gegaan.

De hoofdstraat en winkelstraat in het oude centrum van Brunico.

Vlak boven de oude binnenstaat staat het slot en hierin bevindt zich het Messner Mountain Museum. Reinhold Messner laat hier het leven zien van de bewoners van de belangrijkste berggebieden op aarde in oa Andes, Tibet, Mongolië, Himalaja en de Alpen. Het slot op zich is al de moeite van een bezoek waard. Op één verdieping zie je nog de oorspronkelijke kamers. De rest van het slot laat het leven van de bergbewoners zien door middel van hun tenten, gebruiksvoorwerpen, kleding en schilderijen. Op 2 plekken kun je naar een mooie documentaire kijken, een prachtig museum in een aparte omgeving, zeer de moeite van het bezoeken waard. Je kunt zelfs boven naar de toren en daar heb je een prachtig uitzicht over Bruneck.

Het slot van Bruneck, hierin bevindt zich het Messner Mountain Museum.

Vannacht heeft het weer wat gesneeuwd, gelukkig niet van die hoeveelheden die in oost Tirol gevallen zijn, 10 a 15 cm net leuk genoeg. Maar omdat de temperatuur overdag steeds boven nul is zijn de wegen snel schoon. Vanmorgen hebben we eerst een wandeling gemaakt en 's middags zijn we weer met de trein geweest. Het spoor is een enkelspoor dus bij station Bruneck staat de trein een paar minuten stil, als de tegenligger voorbij is, na 2 haltes verder stap je uit bij Percha daar waar de lift naar het skigebied vertrekt. We wilden even kijken hoe een en ander werkt, je zit ruim een kwartier in de trein en dan stap je zo de gondel in omhoog. We gaan weer terug naar Bruneck en ontdekken daar ook nog een Lidl vlak bij het station, even wat lekkere grote gevulde gnocchi's inslaan. In Nederland heb ik die nog nooit gezien.