Pitigliano

 

2010 

Sovana

Van Saturnia zijn we naar de 3 zg tufsteendorpen gegaan, Sovana, Sorana en Pitigliano, dit is eigenlijk geen dorp meer maar een stadje. Sovana is heel klein, slechts een straat maar wel 2 kerken. Hier vlakbij is ook een necropolis, dodenstad van de Etrusken die hun graven uithakten in het zachte gesteente. We vonden het erg tegenvallen, maar we zijn al eens in Cerveteri en Tarquinia geweest, die even wat zuidelijker liggen, dan stelt het hier niet veel voor. Wat wel bijzonder was zijn de `vie cave`uitgehakte wegen dwars door een berg, heel smal soms wel 20 meter hoog. Ook door de Etrusken gedaan en men weet niet waarom. Was het om snel van de ene nederzetting naar de andere te gaan of had het een rituele betekenis? Die van Sovana loopt helemaal naar de Monte Amiata kilometers verder.

Sorano 

Sorano ligt op een tufstenen richel hoog boven het ravijn. Vlak voor je Sorano in rijdt is er een groot parkeerterrein precies in de bocht, wij hebben hier prima overnacht.

 

Pitigliano

We staan op de camperplaats in Pitigliano,dit is in het eind van het nieuwe gedeelte maar op loopafstand van het centro storico. 's Avonds lopen we even naar het begin van oude centrum, waar je een mooi uitzicht hebt op de verlichte stad. De volgende morgen gaan we nog een keer de stad in, nu is het allemaal wat levendiger en je bevindt je tussen het dagelijkse leven van de bewoners. Het heeft hele mooie straatjes met overal planten, erg verzorgd allemaal.