Lucca

 

2010

Lucca heeft verschillende CP's, wij stonden op Il Serchio,ten noordwesten van het oude centrum. Het is eigenlijk een camping maar dan alleen voor campers met afgeschermde plekken, wifi en verhuur van fietsen. Met de gehuurde fietsen zijn we 's middags meteen de stad in gegaan. Eerst hebben we een rondje over de zeer brede stadsmuur gemaakt, een brede stadswal met bomen en banken en waar je overal een prachtig uitzicht hebt over de stad. Langs de muur kun je ook overal fietsen huren, er wordt veel gefietst in Lucca.

 We zijn naar het bekende piazza Anfiteatro geweest , een prachtig ovaalrond plein dat vroeger de plek van het amfitheater was. De kerken S.Michele en S.Frediano bezocht. Lucca is net als Florence altijd een rijke stad geweest, deze rijkdom kwam door het bankierswezen en de zijde-industrie. Succesvolle bankiers, zoals die van de familie Guinigi, lieten grote huizen bouwen. Om te laten zien hoe goed ze het hadden lieten ze hoge torens bouwen net als in San Gimignano, hier is slechts nog een toren over, de 14-eeuwse Torre Guinigi. Zondagmorgen zijn we met de fiets weer naar het centrum gegaan, in 5 minuten zitten we in het centro storico. Via de stadswal naar de oostkant van de stad naar de Via del Fosso gefietst,dit is een straat waar een beek door heen stroomt, ook een echte volksbuurt. Daarna naar de toren van de handelsfamilie Guinigi. Een hele klim naar boven maar het uitzicht is prachtig. Boven op de toren is het net een klein tuintje hier staan een aantal steeneiken heel bijzonder.

 

 Daarna naar de Cathedraal, ook weer met een prachtige gevel net als S.Michele kerk heel veel marmer, de marmeren pilaren zijn allemaal anders, met ook verschillende kleuren marmer. Af en toe de fiets ergens geparkeerd en stukje gelopen. Het is een heerlijke rustige stad afgezien van een paar drukke winkelstraten. Er is nauwelijks autoverkeer, er wordt heel veel gefietst. Ook is het vandaag denk ik niet zo druk want er is heel veel gesloten omdat het zondag is. Daarna naar het mooie plein van Napoleon, hier staat nog een oude draaimolen. Ook door de vele bomen is het een prachtig plein. Vlak bij dit plein in een osteria(eenvoudig restaurantje) lekker gegeten. Toen toch maar weer met de fiets naar de camper om even siësta te houden, het is best wel warm. ´s Avonds weer even de stad in voor de zg "pantoffelparade", zien en gezien worden. Even een ijsje gegeten op het pleintje bij het geboortehuis van Puccini. Het is 250 jaar geleden dat hij hier geboren werd. Overal zie je affiches met zijn naam en foto. Nog even naar het ovale Amfiteatro plein gelopen en dat was het dan. Een heerlijk stad Lucca, ik las in een gids dat Lucca weinig bezocht wordt ten opzichte van de andere bekende steden in Toscane en eigenlijk geheel ten onrechte. Een heerlijke stad waar we zeker nog een keer naar terug willen.

Uitzicht over de stad vanaf de Torre Guinigi.
 
 
 

Voor diegene die in Lucca geïnteresserd zijn: in 2014 zijn wij terug geweest in Lucca op dezelfde CP. Dit verslag staat boven aan bij onze verslag van Sardinië, toen wij op de heenreis hier dus ook weer een paar dagen waren.