Pienza

 

2010

Pienza 

Daarna zijn we naar Pienza gegaan, de stad van een paus nl Pius II, kleine stad die ook weer mooi boven op een heuvel ligt. Het gebied ten zuiden van Siena heet Le Crete, dat wil zeggen de kraters, je ziet ook af en toe randen en stukken wat een vulkaan is geweest. Het is een mooi open landschap zoals we het eigenlijk in ons hoofd hebben als we aan Toscane denken. Boerderij boven op een berg met bomen er om heen zoals cipressen. Het is hier ook rustiger en in de dorpjes is het ook niet zo druk. Probleem is als je met de camper rijdt dat je nauwelijks plek hebt om te stoppen als je een foto wil maken. De wegen zijn niet heel breed en er naast begint meestal met een het bouwland. Ieder stukje grond is benut. Pienza viel ook erg mee, er liepen wel toeristen maar geen hordes. Het is een harmonieuze renaissance stad. Natuurlijk daar ook weer lekker gegeten ´s middags. Er is zoveel variëteit op de kaart, dan denk je nou dat zullen ze wel niet allemaal hebben. Maar tot nog toe is alles er nog steeds geweest. Er zijn hier heel veel winkels met pecorino kaasjes maar er stonden andere smaken op en het woord cenere(as) ben ik nog niet tegen gekomen. We hebben op op de markt in Bolsena al wel een stuk met zwartachtige buitenkant gekocht. Ook toen al op de markt in Suvereto, allemaal erg lekker. Ook in een beetje grote supermarkt vind je heerlijke dingen. In een gewone Co-op zag ik een potje chinciale ragout(wildzwijn) lekker op de verse pasta, gemakkelijk zo klaar en toch lekker en apart en met natuurlijk de eigen geraspte Parmezaanse kaas erbij. Het is hier een eldorado voor lekkerbekken en dan natuurlijk ook de wijn nog. Toscane staat bekend om zijn zeer goede wijnen.

 

Monticchielo

De bedoeling was om vanuit Pienza naar Montepulciano te gaan. Ik had ergens gelezen dat je vanuit Monticchiello, een klein vestingstadje, een mooi uitzicht hebt over het het dal van de Orcia. Dus daar dan maar heen voor de overnachting en dan de volgende dag vroeg naar Montepulciano, als het nog niet zo druk is!. Monticchiello heeft een camperplaats maar zonder voorzieningen. Je loopt wel zo het leuke stadje in. Het is in ieder geval niet overlopen door toeristen.

Donderdag gingen we naar Montepulciano, bij de grote parkeerplaats aangekomen zagen we het al, marktdag. De markt was dus op de camperplek. Het was vreselijk druk, diverse rondjes gereden maar we konden de camper nergens kwijt. Verkeerde dag , verkeerde plaats dus, gauw wegwezen, jammer maar het is niet anders. We zijn nog wel even bij de San Bagio-kerk die een aparte ligging heeft beneden buiten de stad.

Montalcino

Toen naar Montalcino, ook weer een mooie plaats boven op een berg zoals zoveel plaatsen hier. Camperplek bleek heel eind van de stad te liggen, te ver om te lopen, toen ook diverse aan en afvoerwegen rond de stad gereden om een plekje te vinden. Maar even ergens geparkeerd en de stad even ingelopen, die niet onaardig is. We zijn hier ook vlak in de buurt van het vakantieverblijf van de koningin in Tavernelle.

Daarna maar naar het benedictijner klooster M.Oliveto Maggiore, mooi klooster met mooie fresco´s en mooie bibliotheek. Zeker de moeite waard van een bezoek.Hier komen dus ook bussen met toeristen ,wij dachten er zal wel een groot parkeerterrein zijn waar we dan kunnen overnachten. Niet dus, daarna verder door het Crete gebied, prachtige route met regelmatig uitzicht in kraters. Op zo'n dag zit het niet allemaal mee maar wel mooie plaatsjes gezien die eigenlijk niet ver van elkaar liggen. Ineens boven op een berg op de S 451 ongeveer 5 km ten zuiden van Asciano, een plekje om te overnachten bij een oude verlaten boerderij. Dit zijn nou eigenlijk de plekjes zoals we ze zoeken maar die kom je hier nauwelijks tegen.

Asciano

De volgende morgen Asciano ingereden, blijkt er een grote parkeerplaats te zijn net buiten het dorp. Maar wij hebben wel erg rustig op de berg overnacht. Het plaatsje Asciano is niet onaardig, er hingen overal vlaggen, per wijk waren dat verschillende. Er zullen wel bepaalde competities geweest zijn. Even vers brood gekocht en naar een internet mogelijkheid gezocht. Volgens de bakker moest er een zijn, maar wij hebben hem niet gevonden. Dan maar in Siena even kijken.