Classe

Augustus 2020

Classe

Eind van de morgen op de Bio Camping( met ook een B & B) aangekomen, we staan weer op dezelfde plek als vorig jaar. Plekje met nog redelijk wat schaduw van de bomen. De camping stond nog niet voor de helft vol. Maar in de loop van de dag kwamen er natuurlijk nieuwe gasten bij, maar vol is het zeker niet. We vinden het een prettige kleine camping met een mooi zwembad, midden op het platte land tussen Ravenna en Classe.

 

 

 

 

 

Je moet hier als je de receptie binnen gaat even een mondkapje op doen. Verder mogen er maar 10 personen tegelijk in het (kleine) zwembad, dat geldt niet voor langs de kant. En je moet een badmuts op, dat is dan zo’n stoffen ding dus op zich niet zo’n punt. Dat moest volgens mij vorig jaar niet, het stond misschien wel aan op een bord maar hield niemand zich er aan. Nu is het dus even anders.

De wegbrengservice en tevens ophaal naar Ravenna is ook nog in bedrijf, super geregeld! Voor ons even een rustige middag, siësta houden, gezwommen, bij het zwembad wat gelezen. Er staat ook dat je moet reserveren voor het zwembad maar dat hoeft niet. Verder staat er natuurlijk handgel hier en daar en bij de 3 wasbakken binnen is de middelste buiten gebruik. Verder is het een beetje als bij ons afstand houden, hier maar 1 m en bij sporten 2 m. In de supermarkt ook mondkapje op en bij het tanken als je naar binnen gaat om af te rekenen. In principe voor binnen/afgesloten ruimtes altijd, zit je dus op terras en je moet naar toilet, mondkapje even op.

 

 

 

 

 

Vorig jaar hebben we de meeste bezienswaardigheden van Ravenna bezocht en gezien de omstandigheden gaan we de drukke stad liever nu niet in. Daarom gaan we nu op de fiets naar de basiliek in Classe, hier vlakbij, dat is er vorig jaar niet van gekomen. De basiliek van St.Apollinare in Classe is ook een voorbeeld van Byzantijnse kunst, gebouwd in het begin van de 6e eeuw met prachtige mozaïeken en staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De basiliek St.Apollinare in Classe.

We zijn er al om 10 uur, net voor de drukte, mondkapje op, kaartjes kopen(€5 p.p.) en we moeten kwartiertje wachten omdat je nu gedoseerd toegelaten wordt. Het is een mega grote basiliek met midden schip en 2 zijbeuken. Pronkstuk is de absis bekleed met mozaïek met veel symbolische betekenissen. In het midden staat een oud altaar en langs de zijkanten in de zijbeuken diverse sarcofagen.Boven de kapitelen met acanthus(?) bladeren staan de verbleekte fresco’s met de afbeeldingen van de aartsbisschoppen van Ravenna. Vroeger waren de muren van de zijbeuken waarschijnlijk ook bedekt met mozaïeken.

Lido di Dante

 Daarna fietsen we langs de rivier de Uniti naar het strand Lido di Dante. Hier is ook Camping Classe, 100 m van het strand. Als we er langs fietsen horen we de muziek en herrie van de animatie. Ik neem alleen een kijkje bij het strand voor een foto en dan gauw weg wezen. Aan de andere kant van het dorp is een CP, groot grasveld waar veel campers staan.

Lido di Dante.

We fietsen boven over de dijk langs de rivier terug, aan beide kanten zijn zomerhuisjes met trabucchi. Een aparte manier van visvangen met een groot net dat neer gelaten wordt. Als we om 12 uur weer op de camping terug zijn is de helft al weer vertrokken. Wat staan we heerlijk, rust, ruimte, schaduw en ook nog een beetje wind. ‘s Middags siësta , even zwemmen en genieten van de rust. Morgen vertrekken we en gaan we naar Ancona, kijken of we een ticket voor de boot voor volgende week kunnen kopen.