Skopje

 

2012

Vanmorgen was het maar een klein stukje naar Skopje en omdat het zondag is vonden we vlak bij het centrum, voor de brug linksaf, een parkeerplaats. Eerst over de brug, met aan 2 kanten beelden van leeuwen, naar de oude binnenstad gelopen. Heel veel was er dicht, alleen de Bit bazaar daar was het erg druk. Vergelijkbaar met onze Zwarte Markt in Beverwijk. In het oude centrum zijn heel veel goud en zilverwinkels, ongelooflijk dat die allemaal wat kunnen verdienen, een enkeling was open. We wilden ook nog naar de kerk Sv Spas, dit is een kerk die gedeeltelijk in de grond gebouwd is omdat destijds een sultan bepaalde dat kerken niet hoger mochten zijn dan een moskee. We waren trouwens de verkeerde kant opgestuurd en dat was ons in Macedonië al vaker gebeurd. Bij de kerk was het weer een kaartje kopen en dat is tot daar aan toen maar ook weer een bord van niet fotograferen. Ik had er in eens genoeg van, wat een gezeur, vroeger met het flitslicht daar kan ik me wat bij voorstellen met de kwetsbare fresco's . Maar tegenwoordig heeft toch iedereen een digitaal toestel of mobieltje, volledig achterhaald. We zijn denk ik een beetje kerkenmoe dus ineens hoefde het van mij niet meer.

De oude binnenstad van Skopje, nu rustig want het is zondag dus zijn veel winkels gesloten.

Toen naar het nieuwe centrum gelopen daar staan heel veel beelden met oa een fontein met muziek. Op de hoek een Italiaans café/restaurant daar maar eens gegeten weten we tenminste wat er komt, lekkere bruchcetta met tomaat en verse basilicum en pasta met gorgonzola en noten. Toen hadden we het wel gezien en zijn we richting grens gereden naar Servië. We hadden hier en daar onderweg al geïnformeerd naar de terugreis. Er waren diverse mogelijkheden en voordat we aan de reis begonnen was voor ons nog niet duidelijk hoe we terug zouden rijden. Terug via Albanië en Montenegro en dan via Mostar in Bosnië dat was oa een optie. Het is toch Servië geworden de zg Autoput, destijds een populaire route naar het zuiden maar die een hele tijd door alle toestanden in oa Servië uit de gratie was. De route gaat nu terug via Belgrado, Zagreb en Graz.

 

 

 

 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...