Wismar

2021

We gaan naar Wismar ook weer een Hanzestad, klein uurtje rijden van af Lübeck. De CP  Caravanpark Westhafen, ook een populaire plek, N53.89440º E11.45179º. Voor ons was er nog keus genoeg voor een plek maar toen we om half 5 uit de stad kwamen was alles(85 plaatsen) bezet. Receptie is maar beperkt open dus weer met munten betalen, € 15 en 1 voor de stroom(8 uur). 

We zitten nu in oost Duitsland de voormalige DDR, voor ons niet onbekend. In de jaren 80 hebben we in Tsjechië 2 oost Duitse families ontmoet waar we ook thuis zijn geweest en hebben de verhalen gehoord hoe het er aan toen ging. Beide families hadden totaal andere achtergrond zo hoorden we de verhalen van uit een heel ander perspectief. Ze zijn ook bij ons op bezoek geweest, met 1 hebben we nog steeds contact. Daarna hebben we het oosten vaker bezocht en hebben we het zien veranderen.

 

 

 

 

 

We lopen ‘s morgens eerst naar de oude haven, veel ouds is er niet te zien. Het is weekend er is een vlooienmarkt, dus gezellig maar niet te druk. Veel mensen bij de boten waar je van alles op gebied van vis kunt kopen met of zonder broodje. ‘s Middags gaan we naar de stad en bezoeken de St.Georgen kerk, een leeg groot gebouw waar je wel met de lift naar het uitzichtpunt in de toren kunt. Wij slaan het deze keer over, net iets te veel bewolking. De kerk is door 2 bommen in de II WO getroffen maar later na de Wende pas weer gerestaureerd. Van buiten een imposant gebouw maar van binnen kaal, er worden nu concerten gegeven.

De watertoren bij de haven , onderdeel van de stadsmuur.

Stukje verderop staat alleen nog de toren van de Marien kerk, die je bijna overal in de stad ergens bovenuit ziet steken. Op het terrein waar de kerk stond heeft men nieuw de contouren van de kerk gemaakt. Hier tegenover staat het Archidiakonat, een mooi voorbeeld van de zg baksteen Gotiek die in de 13e-15e eeuw hier zijn bloeitijd had. Dit is het enigste gebouw in de stad dat in DDR tijd gerestaureerd is toen het ook in 1945 gebombardeerd was.

Aan het eind van de Grube staat dit pakhuis dat over het water gebouwd is..

Ook op het Marktplein staat nog zo’n voorbeeld van de baksteen Gotiek het zgn Alter Schwede. Wismar kwam tijdens de 30 jarige oorlog (1618-1648) bij Zweden en werd pas in 1903 weer aan Mecklenburg terug gegeven. Op het grote plein staat ook een Paviljoen(Wasserkunst) dat tot 1897 de drinkwater voorziening van de stad was. Rond het plein staan allemaal historische gebouwen, zo ook het Rathaus. Weer heel anders is de Heiligen-Geist-Kirche, een kerk met een beschilderd houten plafond en tussen de balken voorstellingen uit het oude testament. Zeer aparte constructie omdat er een stuk onder het beschilderde plafond ook weer balken zitten.

De  toren van de Marienkerk zie je overal in de stadt boven uit steken zoals hier op het Marktplein.

Het centrum ziet er mooi uit, verzorgd, ook weer met veel gekleurde huizen, dit zal wel uit de tijd van na de Wende zijn. Ondanks dat het weekend is doet het niet druk aan, heerlijk relaxed. Ook hier natuurlijk de grote bekende merken in de wat grotere winkelstraten.

Als laatste kerk gaan we naar de St.Nikolai kerk, ook weer zo’n imposant mooi groot gebouw, binnen is een stuk afgeschermd en wordt er gerestaureerd. Als je door een zijschip loopt doet alles toch een beetje verwaarloosd aan. De preekstoel is uiteraard wel mooi opgeknapt. Hier voor de kerk langs loopt ook het beekje de Grube met aan het eind bij zee het bijzonder roze vakwerk gebouw ook destijds een pakhuis. Een leuke klein stadje met toch wel diverse bezienswaardigheden en bij het Toeristenburo prima informatie zelfs een speurtocht door het Zweeds verleden van Wismar.

De St.Nikolai kerk aan het riviertje de Grube.

Gisteravond ook nog naar de fietsmogelijkheden hier gekeken maar die vonden we niet aantrekkelijk, En vanmorgen hadden we af en toe wat spatten regen, reden te meer om straks te vertrekken, we gaan naar Schwerin.

Nieuw

04/12/2021, 18:35
celle 2021 We gaan naar Celle, een stad in de deelstaat Nedersaksen, nu een behoorlijk stukje rijden nl 189 km. Er is een goede CP maar ook weer snel...